Adóhatósági gyakorlat

transzferár nyilvántartás - transzferárazás - adózás - marketing kommunikáció - tömeges sms küldés magyar és külföldi mobilhálózatra - a kádár-korszak szamizdat irodalma - a pénz világa - pr-cikk az adózásról

sms-transfer-ar-ado

Mint korábban is tudható volt, az első keresőmarketing projekt témáját a transzferárak képezték, az optimalizált weboldal a Google első oldalára, majd első helyére került. Ám ezzel egy időben a mögötte álló vállalkozás megszűnt, így a weblap is lassan a süllyesztőbe került. Ám egy internetes archívumból még előbányászhatóak a keresőbaráttá és relevánssá tett honlap értékes szakmai cikke, így például az alább következő is.

Az adóhatósági gyakorlat Magyarországon - Transzferárazás

Adóhatóság technikai háttere

Az adóhatóság technikailag rendkívül felkészült a transzferárak vizsgálatára, ugyanis az utóbbi évek fejlesztései hatására rendelkezik az összes olyan adatbázissal és eszközzel, amivel a legtöbb kapcsolt vállalati tranzakció – beleértve a jogdíjakat és hiteleket is – szokásos piaci ár szempontból elemezhető.

Bejelentések

Az adóhatóság transzferár tárgyú vizsgálatai rendszerint a kapcsolt vállalkozásokkal kötött tranzakciók, és a kapcsolt vállalkozásként az adóhatósághoz bejelentett lista összevetésével kezdődnek. Ez által rendkívül gyorsan ellenőrizhető, hogy az adózó eleget tett-e bejelentési kötelezettségeinek, vagy elmulasztotta azt, mely alapján mulasztási bírsággal sújtható. 

Kockázatos vállalkozások, tranzakciók

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít azon kapcsolt vállalkozásokra, amelyek veszteségesek, mely szintén fontos tényezől a vizsgálatra kijelölt adózók kiválasztásánál. Ilyen társaságok esetében a nyilvántartást tanácsosabb még nagyobb körültekintéssel és pontossággal elkészíteni annak elkerülésére, hogy a társaság vesztesége ne a szokásos piaci ár elvétől való eltérésre legyen visszavezethető.

Tranzakciók tekintetében az adóhatóság kiemelten foglalkozik a rendhagyó tranzakciókkal, többek közt a menedzsment szolgáltatásokkal, a különösen nagy értékű hitel tranzakciókkal, jogdíj fizetések, betéti ügyletekkel, ingyenes vagy felár nélküli tranzakciókkal.

Tovább