BéDéKá a Blogtérről utoljára

prospero.jpgNo, hát ez is megvolt. Prospero nyilvánosan bocsánatot kért a Blogter hivatalos szolgáltatói blogjában, a Gépházban.

ezúton kérek elnézést a közösségtől és BDK-tól, amennyiben a megengedhetőnél erőteljesebb hangon szóltam hozzá BDK postjához (lásd 18-as comment), jelezve számára, hogy békés hely lévén csendet kérek tőle vagy úriemberként távozzon. Nos, amit jócskán félrelőttem, hogy neki a Blogtér nem holmi étterem, bulihely vagy chatszoba, hanem egy olyan igazi szállás, ahol rendszeresen közzé teszi gondolatait, kiadja lelkét. Ebből az aspektusból minden szolgáltatói keménység zűrös hatalmi túlkapás, ezt elismerem.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ezt nekem nem kell erőszakosan kikényszerítenem, azzal érvelve, hogy nem érem be magánlevelében történt bocsánatkéréssel, hiszen a sértés nyilvánosan történt. Mennyivel nagyvonalúbb lett volna belátni elsőre, hogy a blogger bármikor beinthet a Blogtérnek, de a Blogtér emberei nem inthetnek vissza. Bizony nem. Merthogy ez nemcsak zűrös hatalmi túlkapás, hanem teljesen elfogadhatatlan magatartás egy szolgáltató részéről, pláne ha a véleménynyilvánítás szabadságát hirdeti.

A cégvezető belátása azonban kétes értékű, mert a bocsánatkérés komolyan vehetőségét sajnos megkérdőjelezi a bevezető:

...a borjúpörkölt utáni és borozás előtti balcsifílinges happységet pedig amúgy sem tudom komolyan venni, mint ahogy szerzője sem szánhatta annak. Annál azért okosabbnak gondolom, hogy engem komolyan is ennyire hülyére vegyen.

Azért az szép, ha a nagyfőnök hivatalos közleményében beszámol a népének arról, hogy mit vacsorázott.

Én azonban ezen túl: egészségére váljon! - nem sok jót mondhatok. Mindent megírtam korábban. Ami pénteken az elhíresült 18. kommentet kiváltotta, az így hangzott:

"A jövőben kizárólag a Blogtér technikai szolgáltatásait kívánom igénybe venni, a blogíró társakkal és persze az olvasóimmal örömmel tartom a kapcsolatot, de a Blogtér vezetésével semmilyen közösséget nem vállalok..."

Ha erre akkor a nyilvános és nyílt eltanácsolás volt a reakció, akkor hogyan hihetnék el egyetlen szót is abból, amit most összehord borjúpörköltje után Prospero nagyfőnök? Miket is ír? Hogy BDK rendszeresen "kiadja lelkét"? Jelentem, sem kiadni, sem kilehelni nincs szándékomban. Pláne nem a Blogtér vezetőinek a kedvéért. Doranskyval meg éppenséggel hétfőn ezekkel a sorokkal zártam le a Prosperónak is küldött magánlevelezést:

"Azt kértem, hogy ma 12-ig Prospero magánlevelével azonos tartalmú és súlyú nyilvános hozzászólás szülessen, amely felülírja a 18. bejegyzést. Nem történt meg. Ezek után nekem semmilyen kérésem, elvárásom veletek szemben nincsen. Nem kívánok veletek semmiben együttműködni."

Ezeknek a nyilatkozatoknak az ismeretében miért is játssza a naivat Prospetro kedd este: "segits nekünk ebben a tanulási folyamatban"?? A Mester nem vette észre, hogy

EZ VOLT AZ OKTATÓFILM? Az, ami eddig történt.

Az én "tanításom" annyi volt, hogy bebizonyítottam: amit szabad a szaros kis bloggernak, azt nem szabad a nagy szolgáltatónak. A blogger (BéDéKá ugyanúgy, mint Pityipalkó) bármikor beinthet a Blogtérnek, de a Blogtér emberei nem inthetnek vissza. Bizony nem. Ha pedig mégis, akkor utána hiábavaló a bocsánatkérés és magyarázkodás: a blogger veszi a kalapját, mert amíg van másik szolgáltató, addig le se szarja a Blogtér üzleti érdekeit, és ha forog a gyomra egy túlnyomott reklámtól, akkor keres olyan helyet, ahol nem adagolják túl számára a lepukkant médiasztárt, s ha mégis, akkor úgy fikázhatja, ahogy neki jólesik. Ezt kellene inkább megtanulni és nem arról hablatyolni, hogy "egy virtuális értékrend mentén járunk el". Aha. Virtuális értékrend. Mentén. Járunk el. Vacsorázni, gondolom.

No, erről ennyit. Ahogy másoktól, úgy Prosperótól is elfogadom, hogy elnézést kért. Sőt, őszintén meg is köszönöm. Így mégis emeltebb fővel távozhatok: pont ezt akartam kikényszeríteni. Ám ez csupán azt jelenti, hogy nem haragszom. Sem többet, sem kevesebbet. Azt például egyáltalán nem, hogy bármilyen közös ügyben ezután részt kívánnék venni.

A Blogtérnek mint bárki számára hozzáférhető ingyenes bloghelynek a technikai szolgáltatásait igénybe vettem volna továbbra is, ha nem olyan lett volna erre a bejelentésemre a reagálás, mint amilyen, vagy ha időben megtörtént volna a visszakozás. Nem történt meg, a borjúpörkölt utáni és borozás előtti balcsifílinges happységet pedig amúgy sem tudom komolyan venni, mint ahogy szerzője sem szánhatta annak. Annál azért okosabbnak gondolom, hogy engem komolyan is ennyire hülyére vegyen.

Most akkor megint illenék mindenki önzetlen támogatását és részben egyetértő, részben kijózanítóan kritikus véleményét megköszönnöm, de ezt már egyszer megtettem. Ezt követő utolsó blogtéri posztomban, amely egy felajánlást, felkérést, felhívást - vagy mit - fog tartalmazni, meg amúgy is teszek még egy utolsó tiszteletkört.

Addig is kis türelem, s a távozásomat máris benövi a rózsa.

_____________________________

 

 

Közösség és BDK

 

35 hozzászólás

[prospero] Vihar zajlik a Blogter közösségben és immár ideje szélcsendet kérni a vitorlánkba. Remélem, elnézitek nekem a tóparti képzavart, de éppen a szabimon, a Balcsin ücsörgöm egy asztrológiai táborban, és a közös borjúpörköltes vacsi és a nagymosogatás után vagyunk, még a borozás előtt.

Szóval félig még a szabiban, ezúton kérek elnézést a közösségtől és BDK-tól, amennyiben a megengedhetőnél erőteljesebb hangon szóltam hozzá BDK postjához (lásd 18-as comment), jelezve számára, hogy békés hely lévén csendet kérek tőle vagy úriemberként távozzon. Nos, amit jócskán félrelőttem, hogy neki a Blogtér nem holmi étterem, bulihely vagy chatszoba, hanem egy olyan igazi szállás, ahol rendszeresen közzé teszi gondolatait, kiadja lelkét. Ebből az aspektusból minden szolgáltatói keménység zűrös hatalmi túlkapás, ezt elismerem.

Nos, kedves Közösség, őszinte leszek, nagyon rosszul esett, amikor egy kommentben azt olvastam, hogy nálunk aztán nincs szellemiség, holott összes kisérletünk azt szolgálja, hogy valamiért a blogter szellemi műhely lehessen. Amikor kiemelünk (közösen a serpákkal) blogokat, egy virtuális értékrend mentén járunk el.

Kedves Közösség, a Blogter azonban nem lesz nyugalmas hely, itt mindig lesznek kisérletek, még akkor is, ha azokat Ti bulvárként, pszeudo-szemétként vagy a hagyományos média mintájaként élitek meg! Nem leszünk egy unalmas és összemosott, mindenki számára konszolidált hely. Lesz mindig új szolgáltatás, lesz videó, és lesznek reklámok is, mert sohasem titkoltuk, hogy üzletet csinálunk és progressziv terveink vannak.

Kedves BDK, a magadfajta elhivatott blogtereseket viszont még jobban fel kell fedeznünk és büszkén kell mutogatnunk a külvilág-felé... megsértenünk sem szabad őket, hülye szolgáltatói beszólásokkal. Ezt tehát sokkal jobban kell csinálnunk! Azonban kedves BDK Neked is felelősséggel kell viseltetned a közösséged és felénk is. Nevezetesen nem indithatsz el olyan folyamatokat, amelyek során a minket gáncsokkal elhalmozó, rosszindulatú ellenségeink hangot kaphatnak, mert ez az egész közösségnek árhat. Sajnos, az elmúlt napokban ilyen hullámokat is ellinditottál, mégha erről nem is tudsz...

A Blogter tanul ebből a viharból, ami igazából nem BDK-ról, nem Paráról, nem rólunk kiadókról szól, hanem arról, hogy egy kicsiny virtuális tér mennyire sebezhető lehet és igazából mennyire fontos is lehet sokak számára. Ez utóbbi a legfontosabb, amit nekünk szolgáltatóknak tiszteletben kell tartanunk. A jövőben e mentén fogjuk munkánkat végezni. Azaz megtanuljuk, hogy ezzel miként élhetünk.

Végül BDK tisztelettel kérlek, hogy segits nekünk ebben a tanulási folyamatban és ha eddig web 1-es közösségként vagy web 1-es beképzeltté váló szolgáltatóként működtünk, akkor légyszives segits nekünk abban, hogy web 2-es közösséget épithessünk és ilyen példamutató szolgáltatóvá válhassunk. Kérünk, hogy végy részt ebben az eszmecserében és feledd személyes megbántottságodat. Gondolkozzunk és dolgozzunk együtt a közösség kialakitásán, kérlek, hogy segits nekünk ebben!

Kornis Mihálynak ezúttal is tisztelettel és barátsággal köszönöm emberi és baráti hozzáállását és tanácsát az ügy rendezése érdekében!

 

Kommentek

Tintaman
1

Tintaman 2006-08-15 21:30:43

Szerintem is érdemes átgondolni a dolgot és bízom benne, hogy BéDéká ad még a Blogternek és magának is egy esélyt, feledve a nagyrészt jogos sérelmeket.

Leeson
2

Leeson 2006-08-15 21:41:36

Prospero: ez már halottnak a csók szerintem. Jellemes ember ilyen búcsúkomédia után már nem somfordál vissza.

bajla
3

bajla 2006-08-15 21:43:39

Prospero: örülök ennek e bejegyzésnek, a hangnemének, tartalmának. örülök, hogy fontosnak találtad megszakítani nyaralásodat. ha ez, vagy egy hasonló hangú levél előbb érkezik, tán szerencsésebb lett volna. de talán még nem késő, mert itt már nem csak BéDéKáról van szó, többről, sokkal többről.

csöves
4

csöves 2006-08-15 21:53:18

Jól látod Lacza! Itt végtére is a blogter egész jövőjéről van szó...

am
5

am 2006-08-15 22:04:02

Minden olyan emberre szükség van, aki-nek önálló gondolata van, azt jó
stílusban közzéteszi és tele van öt-
lettel.BDK ilyen blogos.

zsuzsaferge
6

zsuzsaferge 2006-08-16 06:59:31

Rendszeres latogatoja voltam Szoke Andras blogjanak. Mi tortent, ami miatt nem talalhato meg tegnap ota? Ha az emlekezetem nem csap be, reg ota nem volt frissitve. Mit tett, amivel megsertette a felteteleket? Lehetne hogy errol is irjon a szerkesztoseg?

thomaskerekes
7

thomaskerekes 2006-08-16 07:44:08

ez így korrekt

Isten Állatkertje
8

Isten Állatkertje 2006-08-16 08:44:31

Szerintem is így korrekt. Örülök ennek a fordulatnak!

(Itt a blogomban, a 4. kommentemben fűztem pár gondolatot hozzá, csak hogy velem kapcsolatban is mindenki tisztán lásson, ha már korábban én is véleményt mondtam pro és kontra.)

négerbirka
9

négerbirka 2006-08-16 08:54:11

"ellenségeink"

úristen,ti hány évesek vagytok? 8?

Kaktuszka
10

Kaktuszka 2006-08-16 09:36:37

Hát aki asztrológiai táborba jár, attól nem sok jót várok.

Erdő lánya
11

Erdő lánya 2006-08-16 09:43:05

Kaktuszka: ne személyeskedj, légy szives! Az, hogy ki mit csinál a szabadsága alatt magánügy. A munkájának a mércéje pedig az, amit ott az asztalra tesz. vagy csak lemaradt a megjegyzésed végéről a mosoly?

bakura
12

bakura 2006-08-16 09:44:46

Most miért? Az asztrológia engem is nagyon érdekel... :)

Zebra
13

Zebra 2006-08-16 09:46:28

Szerintem ez így rendben van.

bajla
14

bajla 2006-08-16 10:06:19

Doransky: köszi az információt, most már tisztábban látok. eddig csak Zsoltu szempontjai szerint hallhattunk a hírről.

thomaskerekes
15

thomaskerekes 2006-08-16 10:20:28

így egész más a dolog

András
16

András 2006-08-16 11:10:50

Skacok, kicsit imázs- hangulat- és közösségromboló, hogy egy tulajdonképp személyes ügyet nyilvánosan tárgyaltok....

prospero
17

prospero 2006-08-16 11:28:59

András, igazad van, sajnálom.

Szőke blogját megszüntettük, Zsoltut felkértem, hogy fejezze be jóhirnevünk rombolását.

Remélem, ezzel befejezhetjük a témát.

zsoltu
18

zsoltu 2006-08-16 11:45:48

én az oldalról a kért kontentet levettem. 2 perce beszéltem andrással, elmondtam neki, hogy miben maradtunk Csabával. ezzel a közvetítői feladataim lezárultak.
részemről az ügy lezárva.

Péter
19

Péter 2006-08-16 12:27:07

Én azt hiszem, hogy a bocsánatkérés, illetve prospero álláspontja korrekt. Mondjuk azt nem hiszem, hogy BéDéKá meggondolná magát ettől, de prospero ennél sokkal többet nem tehet.

Costas
20

Costas 2006-08-16 12:27:15

nagy kérdés, h para részéről is lezárva-e???

Kamasz
21

Kamasz 2006-08-16 13:36:19

prospero fut egy ertekes felhasznalo utan, kulonosen ugy, hogy ez akar egy lavinat is elindithat. ez nem bocsanatkeres, hogy onzo erdek. szanalmas ez az ember es az egesz helyzet.
ha figyelmesen olvassatok a szoveget, akkor meg tenyleg nem neveznem bocsanatkeresnek...

Pizsama von Flanel
22

Pizsama von Flanel 2006-08-16 14:25:01

Korrekt! Hisz tévedni emberi dolog. Az más, hogy BDK-ban, de talán a Blogteresekben is benne marad ez a tüske! De talán később pont ez a maradandó, folyamatosan szúró érzés figyelmeztet mindannyiunkat arra, hogy többé ne történhessen ilyen...

BéDéKá
23

BéDéKá 2006-08-16 16:51:01

válaszom

Gegii
24

Gegii 2006-08-16 18:53:25

Őszintén ez röhej. Az egész. Röhej, hogy BDK eredeti postja vezérblog volt és ennek ellenére azt sérelmezi, hogy őt izélgetik meg "beintenek" neki. Én őszintén leszarom a blogter meg BDK üzleti érdekeit is, de a blogter-nél lojálisabb ingyenes szolgáltatást még nem láttam. Semmiféle formában. Én kérek elnézést. Nem hiszem el, hogy egy tanult, sikeres és okos ember ennyire mimóza legyen. Ez csak sértődöttség. Prospero helyében teljesen mást postoltam volna ide. De. Nem vagyok a helyében.

Ynah
25

Ynah 2006-08-16 19:00:27

Vihar a biliben. Kicsit túljátszott már ez a Tma. Ha a fentebb megkövetett úriember kevésbé játszaná a sértett herceget fegyverként használva nézettségét,olvasottságát talán meg lehetett volna oldani ezt az egész problémát egy egyszerű levéllel.
Ez az egész immáron egy direkt indukált konfliktus melyben BDk kiélheti magát,tetszeleghet a képzelt szélmalomként őt ostromló blogter elött. Akik pedig szellemiségét szeretik segédkezet nyújtanak. Hát rajta. Csak azt remélem,hogy PKI nem fogja detto megirigyelni másik hárombetűs nagybetűs írónkat mert kezdődhet újra az egész immáron fordított felállásban!

Caveman
26

Caveman 2006-08-16 19:50:38

Kamasz - igen Prospero beismerte, hogy hibázott. Legalább a Blogter nem egy üres e-mail, amiben közlik veled, hogy ki vagy rúgva (lásd: Mr. A).

Szerintem meg Te vagy egy szánalmas bértollnok :-D ki fizet Zsoltu vagy a konkurens szolgáltatók valamelyike?

Lavinát :-D Persze...

kamasz
27

kamasz 2006-08-16 22:52:04

sajat blogteres kapcsolatod probalod palastolni, hogy viccesen bertollnoknak nevezel?

nekem nem fuzodik erdekem egyik szolgaltatohoz sem, sot meg blogot sem irok, de prospero postjan egy szanalmas vergodesnek tartom

ez az ember egy nagy vesztes szerintem, de ez mar tenyleg maganvelemeny es semmi koze az itt elhangzottakhoz

Dr. Minorka
28

Dr. Minorka 2006-08-16 22:53:15

Caveman, biztos, hogy ő IS bértollnok?:)

prospero
29

prospero 2006-08-17 20:45:50

köszönöm megértéseteket és nem győzöm hangsúlyozni, hogy szeretnénk tanulni az ügyből.

és külön köszönet ezekért a postokért, bár tudom nem miattunk írtátok, hanem a saját közösségetek / közösségünk védelmében. ez igazán szép!

http://goldmund.blogter.hu/?post_id=70786

http://kiccsillag.blogter.hu/?post_id=70739

Mark'yhennon
30

Mark'yhennon 2006-08-18 16:13:38

OFF: Segítség! Nem tudok belépni. Azt írja, ki, hogy nincs ilyen felhasználó. Mit csináljak?

Keresem Mutant e-mail címét, de nem találom. Mindegy, tippelek, és küldök nyakra-főre, hátha beletrafálok. :)

:ON

Mark'yhennon
31

Mark'yhennon 2006-08-18 16:20:56

OFF: Megjavult. Nem tudom, kinek kel megköszönni, de köszönöm.

:ON

kalokagatia
32

kalokagatia 2006-08-20 21:00:55

A demokrácia nagyon sérülékony dolog.Aki gyakorolja,tudja,a legnagyobb diktatura az egyénnek önmagával szemben.Addig cselekedhet az egyén,míg a másik személy életterét nem sérti.Kemény dolog.Ki hallgatja?A bocsánatkérésetek a legrosszabb időket idézi.Miért kell esdekelni egy nyilt fórumon? Addig van értelme a dolgoknak,amig mások értékrendjét nem sérti.A Blog szabályainak betartását a serpák figyelik.Felelősek mindenért,ami napvilágot lát.Aki,elfogadta az alapszabályt alkalmazkodnia kell.Ha eltér,megsérti a rendet miért kell bocsánatért esedezni?Ki a nagyobb a blogista,vagy a szabály?A blogista,vagy közösség?El kellene gondolkodni.A bocsánatkérés nagyon súlyos dolog.Következményekkel jár.Jólmeggondoltátok?

prospero
33

prospero 2006-08-20 21:40:31

tudod kalogakagatia, mi ezt még nagyon tanuljuk. nem akarunk itt hiper okosnak látszani, kitaláltunk egy serpa szisztémát és figyeljük miként működik... ilyen egyszerű, a bocsánatkérés meg inkább emberileg ment

azért az új idők új szelei kapcsán érdemes elolvasnod ezt, tanulságos:

http://jovonezo.blogter.hu/?post_id=70880

Komor
34

Komor 2006-08-22 17:55:43

Ha BDK nem csak önérzetes, hanem konstruktív is, akkor túl tud lépni a megélt sértésen. Szívből remélem. Bár írásait keveset olvastam, az biztos hogy egyéniség, és ha bosszantó is, kevesebbek lennétek nélküle.

Egy lelkes olvasótok.

_________________________

 

szolgáltatás - tiszta ivóvizet a pohárba