Terasz fűtés, beépítés - budapesti télikertek

budapesti teraszbeépítés - fűtéskültéri teraszok fűtése - infra sötétsugárzók

Teraszbeépítés - Télikert építés

 Infrasugárzókkal a teraszfűtés jól megoldható, de nem takarékos. A napenergiát beüvegezéssel hasznosíthatjuk hőképzésre belső terekben.

Fa szerkezetű fűtött télikertek építése Budapesten

A beépített teraszok stílusa nem mindig illik a lakóházhoz. Klasszicista épülethez műanyag-üveg kockát ragasztani nem jó ötlet, egy minimalista épülethez pedig nem illik a viktoriánus tetőzettel fedett tömb.

Az emeleti erkély egyedi fakorlátjához természetesen fa szerkezetű télikert illik, lehetőleg hajópadló burkolattal. Az anyagválasztással fokozhatjuk a természet közeliségének érzetét, ilyen esetekben tehát a kissé technokrata-konstruktivista jellegű alumínium vagy acél vázszerkezet helyett válasszunk nyersfa tartószerkezetet. Megfelel a fenyő is, de tartósabb, megbízhatóbb az állványzat, ha nemesebb fafajtát választunk.

Más esetekben a télikertek vázszerkezetét speciális alumínium profilok alkotják, de nyilvánvaló, mennyivel ízlésesebb a faszerkezetű télikert pergola tetővel. Az üvegezett szerkezetek családi házak tervezésénél elsőséget élveznek érzékenységük miatt, és a környezetbarátok, zöld nézetűek számára az egyedileg gyártott fa konstrukciók előnyt élveznek az alumínium, műanyag profilokból készült termékekkel szemben.

Lehetséges a csoportosítás az építési anyag, a kialakított szerkezet és tetőzet, valamint a felhasználási terület szerint is.

A fa télikert látványa például eleve kellemes, a pillérzet pedig többféle műszaki megoldással készülhet. Eközben az építők részéről fokozott figyelmet érdemel a terhelhetőség, de ezzel együtt a már elkészült faszerkezetű télikert az év folyamán nem igényel sokkal több gondoskodást, mint kevésbé mutatós társai. További részletek találhatók Google-kereséssel: Fűtött fa télikertek építése Budapesten - Teraszfűtés.

A legszebb budapesti télikertek

Mint tudjuk, Magyarországon a téliesített növényszobák, üvegház kertek és erkélyteraszok elterjedésében nagy szerepet játszott a szecessziós stílus térhódítása. A leleményes építészek rájöttek arra, hogy az üvegtető-kupolás épületrészeket nemcsak pihenésre, növények teleltetésére lehet használni, hanem közösségi terekként is jól funkcionálnak,elegendő megemlíteni a télikert-konferenciatermet a Vakok és Gyengénlátók Székházában. A századfordulós szecessziós bérházak emeletein az erkélybeépítés is divatba jött.

Az alább ajánlott weboldalon ezeket találjuk még kiemelve: pálmaház a Magyar Szecesszió Házába, szobakert a Benzúr-házban, az budapesti Operettszínház épülete (az egykori télikert helyén ma a Moulin Rouge szórakozóhely található), a Krúdy Gyula kedvenc vendéglőjeként ismert óbudai Kéhli Vendéglő vendéglő Télikert-terme, a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaháza, a Fűvészkert és a Széchenyi Fürdő Pálmaháza

Terasz fűtés - infrasugárzó panelek

infra teraszfutes fogalmaHa kevés a hasznosítható napenergia vagy nem oldható meg a beépítés, akkor a nyitott kültéri teraszok fűthetők infra melegítő berendezésekkel, míg beüvegezés esetén erre ritkán van szükség, ilyenkor a napsugárzás elegendő meleget biztosít. Nyílt erkély vagy kerti pergola esetében indokolt az infra teraszfűtés budapesti vagy vidéki megoldása kertes házaknál. Erre jó példát adnak Budapesten a New Age sötétsugárzó rendszerek, amelyekkel vendéglők, kávézók teraszán vagy a kerthelyiségekben találkozhatunk.

üveg erkély-terasz-epítesPersze fővárosi szemlénk során ne hagyjuk figyelmen kívül a modern üvegcsodákat sem. Nehéz a magyar építészetben más olyan kategóriát találni, amely legalább annyira kimerítené a sokszínűség fogalmát, mint a beépített teraszok építészete. Az esztétika, a kivitelezés minősége és a környezetbe illeszkedésre való hajlandóság jellemző az efféle létesítményekre, és a terasz- és erkélybeépítések olyan széles spektrumon mozognak a főváros és a vonzáskörzetéhez tartozó településeken, mint talán sehol máshol az országban. A merész ötletek láttán azonban ne feledjük, csak annak az építőművészetnek / iparművészetnek van létjogosultsága, amely megtartja az épületek /  használati tárgyak funkcionalitását, használhatóságát az emberi közösségek számára, eleget tesz a természet és a lakótér kapcsolatában lejátszódó hangolódási folyamatnak. Ennek a folyamatnak a letéteményese antennája a télikertépítő. legyen bár művész vagy iparos. Csak ne kontár.

Ajánlott honlap - ajánlott kivitelező:

 kültéri teraszok fűtése infrasugárzó panelekkel - fűtött télikertek építése