Krízis Ukrajnában

ukrajna-tuntetok.jpgtudatosan maradok ki ezekből a vitákból, de ha már ungvár... folyamatos értetlenséggel figyelem több nyugati és budapesti liberális gondolkodású barátom és ismerősöm megnyilatkozásait, véleményét az ukrajnai helyzetről. erős véleményem az, hogy vágyaikat és reményeiket vetítik rá a valóságra, illúziókat táplálnak mind a helyzet megítélésében, mind - és szerintem leginkább - a fejleményeket illetően. ukrajnában nem történt demokratikus fordulat és ilyenre egyelőre esély sincs. nem történt meg a korrupció visszaszorítása, és erre esély sincs. nem csillapodott a nacionalizmus, és erre esély sincs. ellenkezőleg, a tendenciákat tekintve én a negatív folyamatok további megerősödésére számítok. de bár ne lenne igazam.

percre sem gondolom, hogy putyin demokratikus ukrajnát akarna, mint ahogy valószínűleg ukrajnát magát se nagyon akarja; az ukrajnával szembeni ellenérzéseim egyáltalán nem jelentenek oroszpártiságot. abban igazad van, hogy mi lenne esély a kárpátaljai magyarok számára, én pont ennek az esélynek a bekövetkezési valószínűségét látom csökkenni (nem pedig emelkedni) a majdan óta.

2004? abban sem volt egy fikarcnyi demokrácia sem. belső hatalmi átrendeződés volt, némi külföldi befolyással. - amikor az első bp-i újságíró érezhető forradalmi lelkesedéssel felhívott és interjúra akart rábeszélni, ez alól kitérve annyit mondtam, hogy "talán nem lesz nekünk ezután se sokkal rosszabb". alábecsültem... a sokkal-t illetően

(fb, 2014. jún. 4)