Weboldal optimalizálás, Keresőmarketing

 Honlapoptimalizálás - SEO - Google keresőmarketing

weboldal-optimalizalas, keresomarketing

 Weboldalt optimalizálni lényegében annyit tesz, mint valamely honlapot alkalmassá tenni. De mire is? Hát arra, hogy kulcsszavas Google-helyezéseket érjen el. Felfogásunkban tehát maga az optimalizációs folyamat még nem irányul közvetlenül a találati pozíciók javítására, csupán arra, hogy a kezelésbe vett webhely minél több szempont és elvárás alapján alkalmas legyen a Google-sikerre. Eközben igen sok tényezőt kell figyelembe venne, de ezek mind nagyjából két góc köré csoportosítható. Ennek a kettőnek a neve a keresőbarát jelleg és a kulcsszó-relevancia.

Nézzük, mit jelentenek. Az első főleg technikai kritériumoknak való megfelelés. Azaz, például ne hiányozzanak sem azok az elemek és feltételek, amelyek elősegítik, hogy a keresőrobotok "jól lássák" az oldalt. Itt a legkülönfélébb segédeszközök merülnek fel a honlaptérképtől az oldal forráskódjában elhelyezett leíráson át (description) a címekkel, felsorolásokkal való tagoltságig és például az oldalon elhelyezett képek és linkek attribútumainak a kitöltéséig. Ezek általában jól megragadható, kézzelfogható elvárásokat és teendőket jelentnek: bizonyos munka elvégzésével a honlap keresőbaráttá tehető.

Bonyolultabb a helyzet a második cél elérése esetében. Ahhoz, hogy egy weboldal bizonyos kiválasztott kulcsszavakra nézve tartalmilag releváns legyen, számos olyan elvárás létezik, amelyet nehéz pontosan megnevezni. Ezek általános kifejezések: legyen a website információgazdag, tartalma legyen egyedi, értékes, bőséges mennyiségű, tartalmas... Hát persze, hogy legyen. De pontosan melyek az értékes információk is milyen formában jelenítendők meg ahhoz, hogy a Google kereső relevánsnak ítélje a honlapot?

Ehhez bizony sokéves rutin és alapos szakmai ismeret szükséges. Ha lehet, ennél is bonyolultabb a munkának az a része, amely már inkább a keresőmarketing tárgykörébe tartozik: ez pedig a linképítés, a közösségi oldalak használata, a reklám és a PR.

Tovább