Transzferár dokumentáció - áttekintés

Első keresőmarketing munkám a transzferár nyilvántartás körül zajlott: az első Google-helyre került az optimalizált honlap, amely mögül aztán kiszaladt a vállalkozás. Hosszabb ideje a honlap sem elérhető. Ám szövege átvészelte a történelem viszontagságait, és mivel mind szakmai, mind SEO-szempontból igencsak értékes, így sok esztendő távlatából ehelyt újra közreadom.

Transzferár nyilvántartás - áttekintés

transzferár marlketing smsA transzferár nyilvántartás vagy transzferár dokumentáció a transzferár nyilvántartási kötelezettségek legismertebb része, melynek további, ám kevésbé használt elnevezése a transzferár szabályzat, jóllehet a hétköznapi értelembe vett szabályzatokhoz nincs köze. A transzferár nyilvántartási kötelezettség elsődleges célja annak alátámasztása, hogy az adott üzleti évben a kapcsolt vállalati tranzakciók a szokásos piaci ár elvével összhangban köttettek.

A transzferár nyilvántartás / transzferár dokumentáció az általános hozzáállással szemben sokkal inkább lehetőség, mint teher, hiszen az adózó saját maga mutathatja be mindazon körülményeket és tényeket, amik az egyes tranzakciókkal összefüggenek. Ezzel összhangban, a nyilvántartás egyik alfejezetének elkészítése sem tekinthető pusztán adminisztratív feladatnak, ugyanis ideális esetben az összes fejezet fontos a maga szempontjából, és a megfelelően felépített alfejezetek együttesen, egymásra épülve alkotják azt a hatékony nyilvántartást, mellyel az adózó a lehető legalacsonyabb szintre tudja csökkenteni a kockázatait, és képviselni álláspontját. A transzferár nyilvántartás ezen fejezetei a tranzakció bemutatása, az iparági elemzés, vállalati elemzés, funkcionális elemzés, módszerkiválasztás, gazdasági elemzés és pénzügyi elemzés.

A transzferár nyilvántartás elkészítésekor az adózónak számos könnyítési lehetőség is a rendelkezésére áll, azonban tanácsos a lehető legóvatosabban eljárni ezen lehetőségek kiaknázásakor, hiszen ez negatív hatással is járhat, amennyiben az adózó úgy alkalmaz ilyen egyszerűsítési lehetőséget (egyszerűsített nyilvántartás, alacsony hozzáadott értékű szolgáltatás, stb.), hogy minderre nem lett volna lehetősége. Amennyiben ez megtörténik, az adózó ugyanúgy büntethető mulasztási bírsággal, mintha nem készített volna nyilvántartást.

A gazdasági elemzés elkészítése a funkcionális elemzés mellett a legkomplexebb feladat a transzferár nyilvántartás összeállításakor. Fontos, szem előtt tartani, hogy a NAV igen fejlett adatbázis parkkal rendelkezik, ezért komoly kockázatot hordoz magában, amennyiben az adózó olyan adatokra kívánja transzferár nyilvántartását felépíteni, amelyek ezen minőségi sztenderdekkel nincsenek összhangban.

A fentiekből következik, hogy a szakszerű transzferár dokumentáció elkészítésének legfontosabb indoka az alkalmazott szerződési feltételek védelme, és csak részben az adminisztratív követelményeknek való megfelelés. Ez a nyilvántartások elkészítésénél az elsődleges szakmai szempont, amelyről az adóhatóság nem küld sms-ben értesítést egyik adóalanynak sem.

Tovább