Dolgozószoba a télikertben, beépített teraszon

Home Office a télikertben

telikert-home-office.jpg

A beépített teraszra telepített otthoni szobanövények és dísznövények társaságában egy munkaállomás építése olyan téma, amely a munka és a szabadidő összekapcsolását jelenti a felhasználó számára. A télikert üvegfalakkal és -tetővel van körbevéve, és növényekkel van tele. Lehetővé teszi, hogy élvezzük a természet szépségét és a napfényt, miközben otthon dolgozunk.

Felmérhetjük, hogy a télikertben való munkavégzésnek számos előnye van. Az ilyen otthoni iroda először is egy gyönyörű és nyugodt hely, ahol saját napirended szerint dolgozhatsz. Másodszor, ez egy jó módja annak, hogy oxigéndús levegőhöz és napfényhez juss, miközben dolgozol. Harmadszor, ez egy jó módja annak, hogy a munka és a magánélet közötti határokat megőrizze otthonában.

Bővebben: Home Office a télikertben. Dísznövényes meleg üvegszobában épített otthoni irodád egy nagyszerű megoldás arra, hogy házon belül kényelmes és produktív munkakörnyezetet teremts magadnak Csak egy kis tervezés kérdése, és fantáziával, kreativitással megteremtheted a tökéletes helyet a munkához és a megérdemelt pihenéshez - anélkül, hogy elhagynád komfortzónádat.

terasz beépítés és télikert fűtés - ház, lakás - lakberendezés, dolgozószoba, napfény - munka otthonról

Exkluzív alkotótér üvegfalak között

telikert-futes-munka-otthonrol.jpgHome office... A jól megépített, igényes kivitelű télikert nem csupán arra alkalmas, hogy növényházként, esztétikai élményt nyújtó zöld oázisként hasznosítsuk, számos más szerepet is betölthet az otthonunkban. Adottságainak köszönhetően teljes értékű, funkcionális lakótérré alakítható, ahol igény szerint pihenhetünk, étkezhetünk vagy akár dolgozhatunk is. Az otthonról végzett munka fogalma a Covid-járvány óta hétköznapi fogalommá vált.

Efféle létesítmények jellegéből adódóan nemcsak internetes távmunkára gondolunk. A télikert ideális helyszínt biztosíthat a művészi alkotótevékenységhez, hiszen adott a természetes fény és a környező táj inspirációja, ugyanakkor az alkotótér optimális klímájú és védett az időjárás viszontagságaival szemben. A télikertek különleges adottságaikkal még azokat is alkotásra ösztönözhetik, akiknek egyébként nem a hivatásuk a művészet. Ám az asztalra készített színes ceruzák vagy az akvarellkészlet és a fehér papírlap a szubtrópusi, mediterrán vagy karibi dísznövények alatt bárkiben felébresztheti az alkotókedvet.

beepitett-terasz-muhely.jpg

Magától értetődik, hogy szinte bármilyen kézműves elfoglaltsághoz vagy szellemi munkához megfelelő helyszín lehet az üvegezett, kellemes hőmérsékletű beépített terasz. Ha nagy koncentrációt igénylő feladat elvégzését tervezzük az otthonunkban, nem árt félrevonulni a ház zajosabb és mozgalmasabb társasági tereitől. A szobakertben kevesebb az esélye, hogy valami elvonja a figyelmünket a teendőinktől vagy kizökkent munka közben. Ráadásul a természetes fény segít az éberség megőrzésében, a sok zöld növény látványa pedig felüdít és nyugalmat sugároz.

Fontos a megfelelő klíma kialakítása. Mivel a napsugárzást jól hasznosítja minden üvegház, tavasztól őszig erre nincs gondunk. A téli időszakra melegítőberendezésről kell gondoskodnunk. Lehetséges fűtési megoldások, technológiák:

Munkasarok vagy dolgozószoba a télikertben

Rajtunk múlik, hogy dolgozószobává alakítjuk-e a teljes teret, vagy csupán egyetlen kisebb zugot, munkasarkot hozunk létre magunknak. Fontos szempont lehet, hogy általában egyedül dolgozunk-e vagy többedmagunkkal, illetve, hogy gyakran fogadunk-e barátokat, tárgyalópartnereket, ügyfeleket a dolgozószobánkban.

home-office-dolgozoszoba.jpgHa csak alkalmanként dolgozunk otthon, egy kisebb, praktikus munkasarok biztosan megfelel majd az igényeinknek. Integrálhatjuk a térbe, vagy szeparálhatjuk is különféle dekoratív térhatárolókkal, paravánnal vagy egyszerűen függönnyel.

Néhány jól megválasztott személyes tárgy, hangulatos lámpa vagy inspiráló kép és egyéniségünket tükröző, világos, számítógéppel felszerelt csendes dolgozósarkunk lehet a télikertünkben.

Amennyiben teljes munkaidőben otthonról dolgozunk, vagy saját vállalkozást vezetünk, akár a rendelkezésünkre álló teljes teret dolgozószobává alakíthatjuk. Manapság egyre elterjedtebbek az otthoni irodák, a home office-ok, amelyek ideálisan kialakíthatók beépített, fűtött teraszokon.

office-room-telekert.jpg

Ha az irodánkat a télikertben alakítjuk ki, nem csak mi fogjuk élvezni ennek előnyeit, de a hangulatos és exkluzív környezet biztosan jó benyomást tesz majd az ügyfelekre, tárgyalópartnerekre is.

Kevesebb növény — tágasabb, átláthatóbb tér

Abban az esetben, ha komplett irodát rendezünk be a télikertben, nem árt, ha a növények csupán hangulati elemként jelennek meg a térben, nem pedig uralják azt. Egy-egy különleges virág vagy kisebb cserje biztosan nem lesz útban, viszont a buja, trópusi növényzet párássá tenné a helyiséget, nem beszélve arról, hogy folyton kerülgetni kellene a dézsákat és kaspókat.

Fontos az árnyékolás

telikert-dolgozoszoba-pc.jpgHa a beépített terasz vagy télikert elsősorban növények elhelyezésére, nevelésére szolgál, leginkább a nyári hónapokban kell odafigyelni a hőmérséklet-szabályozásra a túlmelegedés veszélye miatt. Ám árnyékolással és szellőztetéssel könnyen biztosíthatjuk, hogy a helyiség a legforróbb napokon se hevüljön túl, s ne száradjanak el vagy perzselődjenek meg a növényeink. Abban az esetben, ha dolgozószobaként, irodaként hasznosítjuk a télikertet, az árnyékolás egész évben fontos. Nem csupán a hőszabályozás miatt, hanem elsősorban azért, hogy az esti vagy éjszakai munkavégzés során nem lássanak be kívülről az irodánkba. Rolókkal, szalagfüggönyökkel könnyedén megoldható ez a probléma.

Fák és bokrok a külső térben

Ezen kívül egyszerű és természetes megoldás lehet az üvegtetőn át érkező hő mérséklésére, ha árnyékot adó, lombhullató fákat telepítünk a télikert mellé, míg a helyiség köré ültetett tuják, bukszusok megóvnak bennünket a kíváncsi tekintetektől.

Mindezzel a dolgozószobánkból nyíló kilátás minőségét is javíthatjuk. Hacsak korábban nem a tengerre nyílott ablakunk...

télikertekterasz beépítés és fűtés  - kültéri építészet - festőműhely: képzőművészet - számítógép a szobakertben
  • támogatott honlapok optimalizálása:
  • https://terasztelikert.hu/a-telikert-futese/
  • https://infrabolt.hu/felhasznalasi-teruletek/kulteri-teraszok-futese/