Ivóvíz a Teraszon. Télikert fertőtlenítés

Jazz Terasz Budapest. Üveg télikert

jazz terasz budapest. klímaA Jazz-gitár Klub által kialakított fedett, klimatizált teraszon a felszolgált friss, tiszta ivóvíz ingyen van, az üzemeltetők beépítették a belépődíjba. A kávéért már fizetni kell, de elérhető áron egészen kitűnő olasz feketét ihatsz. A caribi hangulatot a kialakított, műanyag ablakos üveg télikert biztosítja gyönyörű pálmafákkal. A tulajdonossal szóba elegyedve megtudtuk, hogy a teraszra télikert ápolása nem könnyű feladat, nyáron könnyen elszaporodnak a kártevők. Különösen meleg, esős időben, ha a vízelvezető csatornákban vagy az automatikus öntözés csöveiben felgyülemlik a víz, szinte azonnal megjelennek a kórokozó baktériumok, főleg Pseudomonas és Legionella. Ezeket klórmésszel könnyű kiirtani, de kellemetlen szaggal járt és károsítja az érzékeny növényeket. Szerencsére egy szakértő jobb megoldást ajánlott.

A klór-dioxid tartalmú készítmények,

mint például a TweenOxide®, a környezet károsítása nélkül pusztítja el a mikroorganizmusokat, a csövek belsejéről leoldja a biofilm nevű sikamlós képződményt, és a baktériumok táplálékául szolgáló szervesanyag-maradványokat is felemészti, oxidálja.

telikert bp ipariA mobil klímaberendezésekkel hűtött teraszon éppen szolgálatát végző zene rajongó kertész elmondta, hogy figyelni kell más egyébre is. Például a virágágyásokban frissen kikelt csíranövények roppant módon érzékenyek a különféle gombás és bakteriális növénybetegségekre - ezek általában a vizes, napsütötte talajból fertőzhetik meg a palántákat. A baktériumfertőzés hatására a gyökérnyaknál ezek a fiatal képződmények szabályosan elvizenyősödnek, szöveteik rothadásnak indulnak és a növény egyszerűen kidől a földből. Fontos tehát a télikert (mint ahogy az üvegházaknál ez bebizonyosodott) talajának a fertőtlenítése, amire, amint a víz esetében említettük, számos módszer van, a vegyszeres kezelés csak az egyik.

A télikerti növénytalaj vegyszeres fertőtlenítése

A vegyszeres talajfertőtlenítés alkalmazása nem mindig indokolt. A talajkártevőket a mezőgazdaságban akár egy jól megtervezett vetésforgó alkalmazása is megállíthatja, hiszen például amikor burgonyát vetettek,akkor megjelenhetnek a burgonya kártevői, ám ha a következő évben más haszonnövényt telepítenek, mondjuk hüvelyest, akkor abban a krumplibogarak és a burgonya után ottmaradt más káros szervezetek nem tudnak kárt tenni. A beépített teraszon létesített télikertben ez természetesen nem működik, így a xenobiotikumok használata elkerülhetetlen.

Tovább