M6-os autópálya tudnivalók

Az M6-os autópályát használva könnyedén megközelíthetjük a déli határszakaszt, miközben néhány látnivaló mellett is elhaladhatunk. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk minden szükséges információt az M6-os autópálya tudnivalói közül.

Tudnivalók az M6-os autópályáról


Az M6-os autópálya Magyarországon, a Duna jobb partján déli irányban haladva kapcsolatot teremt az ország fővárosa, Budapest és a déli Baranya megyeszékhelye, Pécs között. A Dunaújvárostól Szekszárdon át Bólyig érő szakaszát 2010. március 31-én adták át a forgalomnak. Ezen a szakaszon 4 alagút is épült, így aki kedveli az útközbeni alagutakon átvonulást, az kedvelni fogja ezt az autópályát. 2020. február 10-én kiírták a közbeszerzési eljárást a határig tartó szakasz megépítésére, így várhatóan egészen a határig juthatunk autópályán utazva.
Az M6- os az autópályák közti összevetésben a legkevésbé kihasznált autópályának számít. A 2017-es forgalomszámlálási adatok szerint a budapesti és a Pest megyei szakaszokon sem érte el az átlagos napi forgalom a kapacitás 50%-át, a Tolna és Baranya megyei szakaszokon pedig még a 20%-át sem.

Látnivalók az M6-os autópályán

Az M6-os autópályán haladva több látványosságot is szemügyre vehetünk utazásunk során, melyek közül az alábbiak mindenképp szót érdemelnek:

Alagutak, hidak az M6-oson

Szekszárdtól Pécsig az M6-os összesen négy alagútpárral (Bátaszék alagút, Geresd alagút, Baranya alagút, Véménd alagút) és kilenc nagyobb híddal találkozhatunk utunk során. A hidak közül nyolc viadukt, a kilencedik a Sió fölött épült.

Európa Kulturális Fővárosa

Az M6-os segítségével könnyedén juthatunk el Pécsre, mely kiemelt szerepet tölt be országunk idegenforgalmi és kulturális életében, hiszen elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Baranya megyei fővárosban szinte biztosan belefuthatunk valamilyen programba, vagy rendezvénybe.

Réka-vár

Pécs környékén járva érdemes lehet meglátogatnunk a Réka-vár romjait is, mely Óbánya környékén található. A Rékavár maradványai közül ma már csak az öregtorony alapjait, a várfal és a védőárkok maradványait találhatjuk, amelyeket 1963-ban végzett feltáró ásatások során tártak fel.

Díjfizetés az M6-os autópályán

Díjfizetés terén fel kell készülnünk arra, hogy az autópálya szinte teljes hosszában díjfizetési kötelezettségünk keletkezik. Tehát a pálya használatához mindenképp szükségünk lesz egy országos autópálya matricára, vagy az alábbi megyei matricák egyikére, ha csak egy kisebb szakaszon szándékozunk majd használni az autópályát. Ezek az alábbi matricák:

  • Pest megyei: az M0-s autóút és Ráckeresztúr között (15 km – 34 km)
  • Fejér megyei: Százhalombatta-észak és Dunaföldvár-dél között (25 km – 98 km)
  • Tolna megyei: az M8-as autópálya és Pécsvárad között (75 km – 173 km)
  • Baranya megyei: Bátaszék és az M60-as autópálya között (163 km – 192 km)

Autómentés az M6-os autópályán

m6-os autópálya autómentésA látnivalókon, a fizetési kötelezettségen és a sebességmérők helyén túl még mindenképp érdemes felkészülnünk arra, hogyha valamilyen technikai probléma, vagy baleset miatt nem tudnánk folytatni utunkat.
Ilyen esetben egy megbízható és tapasztalt autómentő lehet a legjobb választás az államilag fenntartott autópálya borsos árú segédszolgálata helyett.

Csupi Autómentő az autómentést az M6-os autópálya teljes területén vállalja, ráadásul teszi mindezt éjjel-nappal. A több éves szakmai tapasztalat maga a garancia a minőségi szolgáltatásra és még a magas költségektől sem kell félni, hiszen előre egyeztetett tarifán történik a segítségnyújtás.

A legjobb autómentő szolgáltatás igénybevételéhez nem kell mást tennie, mint hogy hívja a +36 70 62 62 777-es telefonszámot és az autómentő 10 percen belül útnak is indul Önért.

Összegezve:

Az M6-os autópályán tehát kulturális és történelmi látványosságokba is részünk lehet, de éppen ezért érdemes mindig körültekintőnek is lennünk. Azonban, ha mégsem sikerül elkerülnünk egy balesetet, vagy technikai hibánk adódna, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a Csupi Autómentő személyében megvan a megfelelő opció a segítségkérésre.