Az infra fűtőkészülékek típúsai

infrasugárzó típusokInfrafűtés: az infrasugárzó fűtőtestek, panelek típusai, előnyei és hátrányai -

Az infravörös fűtőkészülékek használat szerinti csoportosítása

infrapanel-mennyezetre.jpg

Alkalmazási módjuk szerint az infravörös sugárzókat csoportokra oszthatjuk:

  • oldalfali infrák;
  • mennyezeti panelek;
  • padlón álló hősugárzók;
  • padló alatti fóliák:
  • a kültéri infrafűtés eszközei .

Infrapanel a mennyezet alatt

A legelterjedtebb a mennyezeti elrendezés. Ezeket értelemszerűen a mennyezetre szereljük, ami megkönnyíti a bútorozást. Ez a megoldás a szobabelső praktikus és harmonikus kiegészítője lehet.

Fejünk fölött gyakorlatilag a napsugárzáshoz hasonló infravörös sugarak melegítenek, olyan érzést keltve, mintha a napon sütkéreznénk. A hő nem marad meg a mennyezet közelében, az a tárgyakban elnyelődik. A mennyezettől a padló felé szélesedő kúp alakú sugaraknak köszönhetően jól megválasztott teljesítmény esetén az infrapanel fűtőtest az egész szobát bemelegíti.

Szerelhető felfogó konzolokkal, vagy beilleszthető a kazettás álmennyezet helyére is. Az ilyen melegítőkészülékek a mindennapi szükségletek mellett közösségi terekben, üzemcsarnokokban is alkalmazhatók.

fali infrapanelFali infrák

Az oldalfali infrapaneleket elsősorban kiegészítő fűtésként alkalmazzák. Optimális megoldás lehet arra az esetre, amikor a központi fűtés nem megfelelően melegíti fel a falakat. Hatékonysága a mennyezetre szerelt készülékekhez képest alacsonyabb, következésképpen az energiafogyasztásuk is nagyobb.

Az ilyen készüléket kis helyiségek és erkélyek fűtésére ajánljuk. Előnyük az elhanyagolható tömegük. Jól illeszkednek a szobabelsőbe, mivel egy kép funkcióját (pl. fűtőfilm, fűtőfólia) is betöltheti. Gyerekszobában olyan magasan helyezzük el, ahol a csöppség már érheti el. 

infrafűtés - infra fűtőfóliaInfra padlófűtés fóliával

A padlóra vagy padlózat alá helyezett melegítők teljesítménye kisebb a mennyezeti és az oldalfali infravörös sugárzókénál. Ezek lehetnek fűtőfilmek, fűtőszőnyegek, amelyeket teljes értékű fűtésre és zónafűtésre is alkalmazhatunk. Jó szolgálatot tesz kedvenc fotelünk, vagy az íróasztal alatt, hogy semmi ne zavarja komfortérzetünket. Szinte mindenféle padlózat alá (parketta, padlószőnyeg, laminált padló, járólap) telepíthető a az infrafólia. Arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön bútorok és háztartási gépek alá.

Infrasugárzók a teraszon

Tovább