Mire jó a válaszfal a zuhanyban?

Fogalmad nincs, mi az a válaszfal vagy zuhanyfal? Mire jó ez a fürdőszobában? Ha szeretnéd, most cikkünkből megtudhatod! Építhető-e télikerben zuhanykabin?

mire-jo-a-valaszfal telikert

Az elmúlt években a zuhanyról alkotott képünk alapjaiban változott. Hosszú ideig csak egy kicsiny zuhanyfülkével tudtuk elképzelni a fürdőszobát. Azóta divatba jöttek a nagyobb terek, tágasabb helyiségek. Ehhez a kialakításhoz egy nyitottabb, tágas zuhanyzó passzol. Egy ilyen zuhanyban is szükségünk van valamiféle gátra, mely megakadályozza a víz kijutását: ez az elem a válaszfal, más néven zuhanyfal. Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk, mire jó a válaszfal és milyen jellemzői vannak.

Modern zuhany kialakítása

Ahhoz, hogy a válaszfal szerepét megértsük, ismernünk kell a modern zuhany jellemzőit és fajtáit.

Modern zuhany lényege

A modern zuhany a lehető legegyszerűbb kialakítású. Épített zuhany, tehát külön zuhanytálca helyett általában csak összefolyó van. A talaj lejtése biztosítja a víz elvezetését. Oldalról részben válaszfal, esetleg zuhanyajtó határolja.

Modern zuhany fajtái

Az ilyen kialakítású zuhanynál alapvetően két nagy típust különböztetünk meg.

  • Zárt típus: válaszfallal vesszük körbe, egyik oldalán pedig zuhanyajtó van.
  • Walk-in típus: Nincs külön zuhanyajtó. Legalább egy oldalán teljesen nyitott, a többi oldalán válaszfallal vagy a fürdőszoba falával határolt. Gyakori a két oldalról nyitott változat is.

A zuhanyfülke kinézete s a zuhanyfalak mennyisége változhat attól függően, hogy sarokba, falhoz vagy a helyiség közepére kerül-e.

Válaszfal előnyei

A modern zuhany alapvető kelléke a válaszfal. De felmerül a kérdés, miért nem egyszerűbb venni egy zuhanyfülkét ahelyett, hogy válaszfallal bajlódunk. Lássuk az indokokat:

  • A válaszfal letisztult és egyszerű hangulatot áraszt.
  • Sokkal könnyebb tisztítani, mint egy fülkét vagy egy zuhanyajtót.
  • Jól elhelyezve nem engedi kifolyni a vizet.
  • Sokkal tágasabb terünk van a tusoláshoz.
  • Walk-in megoldásnál nincs ajtó, így nincsenek mozgó alkatrészek. Ezáltal kisebb a meghibásodás esélye.
  • Optikailag tágítja a teret.
  • Akadálymentes zuhanyzó is összerakható vele.
  • Könnyebben kialakítjuk a zuhanypanel helyét.

Milyen legyen a válaszfal?

Ha eldöntöttük, hogy a mi fürdőnkbe is válaszfal illik, akkor a következő tudnivalóknak biztosan hasznát vesszük.

Anyag

Vásárolhatunk műanyag, plexi vagy edzett üveg válaszfalat. Ha a tartósság és a könnyű takarítás a fő szempontok, akkor az üvegbe fektessünk be. A költséghatékonyság érdekében választhatjuk a műanyagot.

Méret

A fal méretét a körülhatárolt terület szabja meg. Ezek a zuhany válaszfalak rengeteg méretben megtalálhatók. Ha mégsem találunk megfelelőt, készíttessünk egyedi darabot. Ha kétoldalról nyitott zuhanyt alakítunk ki, egyetlen zuhanyfallal, akkor pedig inkább hosszabb zuhanyfalat kérjünk. Így biztosan nem folyik majd ki a víz.

Megjelenés

A modern fürdőszobába víztiszta, áttetsző, keret nélküli válaszfal illik. Romantikus vagy klasszikus berendezéshez azonban találunk mintás és keretes darabokat is.

Összefoglalás: A válaszfal nagyon divatos megoldás a mai fürdőszoba berendezésben. Segítségével egyéni igényeinkre szabhatjuk a zuhanyfülkét. A legjobb pedig, hogy egy jól elhelyezett és megválasztott válaszfallal még a zuhanyajtót is megspórolhatjuk. Az így kialakított walk-in tusoló praktikus, könnyű tisztántartani, akadálymentes és nehezen hibásodik meg.weblaptop-ajanlo.jpg

víz tisztasága - higiénia a télikertben | öntözés: terasz beépítés téli növényekkel