Léghűtő vagy mobil klíma?

Párásító léghűtőt vagy mobil klímát vegyünk?

leghűtó vagy mobil klímaAz idei nyár forró napjaiban elég elmenned bármelyik bevásárlóközpontba, hogy érezd a kellemes hűvösséget. Erre vágysz otthonodban is?

Egy bizonyos hőmérséklet fenntartása érdekében különféle klímaberendezéseket használnak. Mivel a hűtendő levegő mennyisége ipari környezetben (csarnokok, plázák) nagyon nagy, több nagy teljesítményű egységet kell beszerelni.

A kereskedelemben kapható léghűtők többféle típusban kaphatók. Felosztásukat a rögzítés típusától függően határozzák meg. Tehát a berendezéseket feloszthatjuk a mennyezeti, fali és padlóhűtő gépekre. Teljesítményük is egészen eltérő lehet. Míg a padló- és mennyezethűtők inkább a területhűtés funkcióját látják el, addig a falra szerelhető változat egy teljes fagyasztó vagy hűtőszekrény elrendezését is biztosítja. Ezenkívül a nagy teljesítményű falra szerelhető léghűtők segítségével egész üzleteket felszerelhet fagyasztott termékek számára.

Akkor hát: léghűtő gép vagy hordozható klíma?

Sokakat érdekel a kérdés, milyen működési elvnek köszönhető, hogy egy készülék ennyi hideget produkál.

Mobil klímaberendezések tulajdonságai

leghuto-mobil-klima.jpgA mobil klímaberendezés egy hordozható termék, amely a léghűtést látja el. Modelltől és gyártótól függően a készülék alakja változó.

Az ilyen klímagépek igényelnek professzionális telepítést. Vásárlás után a mobil klíma azonnal használatra kész, csak csatlakoztatni kell a konnektorhoz. Azonban ügyelni kell a mennyezet magasságára és a helyiség méretére. A készülék hatékonyan működik legfeljebb 2,5 m magasságban és legfeljebb 35 m2 területen. Ha a szobák tágasabbak, válassz egy hagyományos falra szerelhető klímát, vagy állítson be ipari mobil hűtő terméket. 

Hol helyezhetek el mobilklímát lakásomban?

A falra szerelhető léghűtők működési elve hasonló a régi típusú háztartási hűtőszekrényekéhez. A freon használata hideg légtömegek előállítását biztosítja. De még egy ekkora készülékben is előfordulhat a nem megfelelő áramlás vagy egyéb okok miatt freonszivárgás. Ez a körülmény nem súlyos kudarc. Freontartalék éppenséggel megvásárolható és újratölthető. A freontöltést szakemberekre kell bízni. Ebben az esetben, ha a munka megfelelően történik, utána nincs szükség újratankolásra.

Webáruházakban különféle típusú hűtőgépeket vásárolhatsz, köztük a HydroPort ipari klímaberendezéseket.

Ha érthető a léghűtő szükségessége a tárolás megszervezéséhez, akkor itt az ideje, hogy foglalkozz a háztartási léghűtőkkel is. Munkájuk elve alapvetően különbözik más típusú klímaberendezések működésétől. Először is érdemes megjegyezni, hogy a hűtőközeg itt közönséges víz. A freon használata kizárható.

Kivezetés nélküli léghűtők előnyei, hátrányai 

Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Érdemes megjegyezni, hogy a vizes léghűtő használatát kerülni kell, ha lakásában magas a páratartalom. Ez még nagyobb páratartalom-növekedést vált ki, ami penész vagy gombák megjelenését okozhatja. Ezenkívül az ilyen eszköz ellenjavallt olyan helyiségekben, ahol gyakran vannak huzatok. Ezért, ha a körülményeid nem megfelelőek a vízléghűtő felszereléséhez, érdemes megfontolni inkább egy légkondicionáló vásárlását.

Az otthoni klímaberendezések típusai természetesen nem korlátozódnak kis teljesítményre, vannak masszív kondicionálók.

Alternatív megoldásként szóba jöhet az ablak-, padló- vagy mobilklíma. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, amelyek a vevő választását a maguk javára döntik. Így például a mobil klímát leggyakrabban azok a családok vásárolják, akik bérlakásban élnek, és nem akarják a teljes rendszert telepíteni. Ebben az esetben költözéskor a telepített gépet magukkal vihetik.

További információk a választás megkönnyítéséhez: