A karibi térség növényei budapesti télikertben

karibi-telikert-bougainvillea.jpgFelmerülhet a kérdés budapesti télikert-tulajdonosok körében, hogy a karibi térség mely növényeit nevelhetjük a magyar főváros klímaviszonyai közepette.

Nos, a Karibi-térségben honos növények egy része szerencsére kiválóan alkalmazkodik a télikertek meleg, nedves klímájához, amely azonban persze eltér a budapesti szabadtéri klímájától. Számos növényt sikerrel nevelhetünk a kertvárosi beépített teraszunkon, ha megfelelő gondozásukról és környezetükről gondoskodunk.

Tudni érdemes, hogy a Karib-tenger térségének növényvilága rendkívül változatos, és számos különféle növénytípust tartalmaz, amelyek szép kiegészítői lehetnek szobakertünknek. Azonban, mivel a Karib-térség trópusi és szubtrópusi éghajlatú, ezért nem minden növény alkalmazkodik könnyen a mesterséges klímához.

Az alábbiakban néhány olyan fajtát ajánlunk, amelyek viszonylag jól alkalmazkodhatnak a karibi növények budapesti télikertjében uralkodó körülményekhez, miközben az Egyenlítőhöz közeli flórából származnak:

  • Hibiszkusz (Hibiscus): Az Hibiszkusz-típusok (pl. Rózsa Hibiszkusz) széles körben elterjedtek a Karib-térségben. Ezeket a növényeket magas páratartalmú, világos helyen kell tartani, és rendszeresen kell öntözni. A Hibiszkuszok nyáron virágoznak és szép színfoltot jelenthetnek a télikertben.
  • Banánfa (Musa): A térség népszerű gyümölcse, amely szintén jól adaptálódik. Nagyon magasra is nőhet, így fontos, hogy elegendő magasságú tér legyen számára. Kedveli a meleget és a magas páratartalmat, de fontos, hogy elegendő napfényt kapjon, különben nem nő megfelelően.
  • Cserepes pálma (Phoenix roebelenii): kedvelt dísznövény, amely szintén jól működhet a budapesti télikertben. Ez a növény meleg és napos helyet igényel, ugyanakkor jól tűri a szárazabb környezetet is. Nem igényel túl gyakori öntözést, de fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon.
  • Árnyékfű (Strelitzia reginae): szép, trópusi növény, amely szintén jól működhet a télikertben. Magas páratartalmú, világos helyet igényel, és jól tűri az enyhébb környezetet is. Egzotikus hangulatot adhat a helyiségnek.
  • Képünkön: Bougainvillea (Bougainvillea spp.): A bougainvillea a Karib-térség szintén népszerű dísznövénye. A növénynek látványos virágai vannak, amelyek színes és gyakran számos különböző árnyalatban pompáznak. A bougainvillea napos és meleg környezetben érzi jól magát, ezért a télikertben történő nevelésekor fontos odafigyelni a megfelelő fény- és hőmérsékleti feltételekre.
  • Ficus (Ficus spp.): A ficus számos fajtája megtalálható a Karib-térségben, és népszerű szobanövényként ismert. A növény gyönyörű, zöld lombozattal rendelkezik, és számos különböző méretű és alakú lehet.