Laptop hangkártya választás

- Notebook hangkártya: hogyan válasszuk ki az igényeinknek megfelelőt?

Hogyan válasszunk hangkártyát laptopunkba?


laptop hangkártya választásAnnak érdekében, hogy a laptopunkból hang jöhessen ki, ill. mehessen be, egy hangkártyára van szükség. Bár az összes modern laptop rendelkezik neki szánt hangkártyával (notebook sound card), ezek az előre telepített hangkártyák nem mindig felelnek meg minden számítógép-felhasználó igényének, sőt, meglehetősen alkalmatlanok lehetnek olyanok számára, akik zenekészítéssel foglalkoznak, vagy olyan filmeket néznének, melyekhez kiváló minőségű audio lejátszás szükséges, esetleg számítógépes játékokhoz szeretnének kiemelkedő hangélményt. 
Szerencsére rengeteg laptop hangkártya közül válogathatunk mind online, mind hazai boltokban, és a legtöbb nagyon sokoldalú és erőteljes ahhoz, hogy a legigényesebb felhasználó szükségleteit is kielégítse.

Mielőtt megvásárolná a következő laptopját vagy a kártya felől, netán a feltelepítendő játékok sorsáról döntene, érdemes megfogadni néhány szakmai pr-cikkben adott hasznos tanácsot.

A notebook hangkártyák ára

Állítson fel egy költségvetést:


A laptop hangkártyák árai széles skálán mozognak, találunk sokfélét 15.000 forinttól 300.000 forintig. Fontos beállítani egy költségkeretet, mert így elkerülhető a túlköltekezés.  

Első körben érdemes azon gondolkodni, mire fogjuk használni a hangkártyánkat:

Minden egyes hangkártyát előre megterveztek aszerint, hogy milyen igényeket fog kiszolgálni. Meg kell fontolni, hogy a hangkártyát

  • zenehallgatásra,
  • számítógépes játékra,
  • filmnézésre
  • vagy zenekészítésre fogjuk használni.

Az olyan hangkártya, melyeket játékosoknak vagy filmnézőknek terveztek, nem lesz alkalmas zenei produkciókhoz. Azonban számos kiváló hangkártya, melyet gyakran audio interfésznek neveznek s melyeket zene rögzítésre és keverésre terveztek, eléggé sokoldalú ahhoz, hogy bármilyen felhasználó hallgatói követelményének megfeleljen.

Csakis kompatibilis hangkártyát válassz noteszgépedbe:

Egyes hangkártyák csak bizonyos operációs rendszerekben fognak működni a rendelkezésükre álló illesztőprogramoknak köszönhetően, míg mások nem lesznek képesek kapcsolódni a laptophoz a hardver interfész típus eltérése miatt.

A modern hangkártyák többféle olyan hardver interfész típussal rendelkeznek, mint amilyen az USB, FireWire, PC-kártya és Expresscard. A legsokoldalúbb hangkártyák, melyek egyúttal a legmagasabb szintű csatlakozást nyújtják: az USB és FireWire laptop hangkártyák. Zenészeknek és hangmérnököknek az USB és FireWire sound kártyák kötelezőek, mivel ezek az egyetlen olyan hangkártyák, melyek képesek biztosítani a zenekészítéshez szükséges sebességet és hangminőséget.

(folytatása következik: további szempontok a hangkártya-választáshoz - Többcsatornás laptop hangkártyák)

laptop hangkartya áraLaptop hangkártya kiválasztása

Vásárlás: notebook hangkártya ára

  • a laptop hangkártya ára alapvető szempont vásárlásnál
  • második helyre szorul a notebook hang-kártya minősége
  • zenehallgatás, szám tech: notebook választás, laptop-hangkártya vásárlás
  • Külső hangkártya laptophoz: sound card
  • UngParty: Laptop, tablet, netbook: hordozható számítógép típusok