Zsebplanetárium

Egy cég félkézzel használható "Csillagfürkészt" hozott forgalomba. A leginkább webkamerára hasonlító ketyerét csak rá kell irányítani az ég valamely pontjára, és máris vetíti elénk, hogy mit is látnánk, ha ugyanebbe az irányba egy nagy teleszkópon keresztül néznénk.

Aki volt már planetáriumban, az tudja, hogy nem csillagvizsgálóban járt, hanem egy olyan "színházban", amely azt játssza, hogy ő egy csillagvizsgáló. Vagy még pontosabban: egy olyan moziban, ahol csillagvizsgálósdit vetítenek. Nem az égi objektumokat figyeljuk a kupola alatt távcsövekkel, hanem kivetítik nekünk a kupolára a csillagos eget, és aztán indulhat a vizsgálódás vagy akár utazás aszerint, hogy éppen mi a program. A dolog nagyon látványos és az ismeretátadásnak, a tudományág népszerűsítésének egyik leghatékonyabb módja még akkor is, ha utána egy kicsit zsibbad a nyakunk a kényelmetlen fejtartástól.

Egyetlen igazi gyengéje, hogy oda kell menni, utazni, ahol a planerárium van (a képen a budapesti).

Most azonban azt olvasom a friss csillagászi híreket közlő oldalon, hogy egy cég félkézzel használható "Csillagfürkészt" hozott forgalomba. A leginkább webkamerára hasonlító ketyerét csak rá kell irányítani az ég valamely pontjára, és máris vetíti elénk, hogy mit is látnánk, ha ugyanebbe az irányba egy nagy teleszkópon keresztül néznénk. Irányjelzők segítségével navigálhatunk az "égen" (lásd a képet), s ha találtunk egy nekünk tetsző vagy keresett objektumot, a szerkezet szöveges vagy akár hangzó információkat közöl róla. (További részletek: magyarul | angolul).

Nem is rossz! 

Következő lépés lehetne a zsebelektronmikroszkóp. Ráirányítjuk egy tárgyra és a ketyere megmutatja, mit látnánk, ha nagy felbontású mikroszkóppal hatolnánk a belsejébe.

Hiába no, látványos dolog a tudomány. Érdemes népszerűsíteni. Akár így is. Vagy tömeges sms küldésével

Címkék: tech, tudomány