Mozgósítás Ukrajnában

Nem foglalkozom az ukrajnai polgárháború híreivel. Átláthatatlanok. Olykor a közösségi oldalon mégis megosztok valami hajmeresztőt. Például. Mi kedves gesztus ez! - Írtam a Facebookon, megosztva ezt a hírt: Авторам антимобилизационных постов грозит восемь лет тюрьмы – СБУ -Следователь СБУ на протяжении 24 часов может открыть уголовное дело против автора... - "A Korrespondent ukrán hírportál azt írja, a jövőben minden olyan posztolóval szemben, aki a mozgósítás ellen emel szót, 24 órán belül vizsgálatot indít az ukrán titkosszolgálat, az SZBU. A hatóságok szerint ugyanis, aki nem lelkesedik a fiatalok mundérba rántásért, az az “Ukrajna fegyveres erőinek és más katonai egységeknek különleges időszakban történő akadályoztatásáról szóló törvény” hatálya alá eső bűncselekményt követ el."

Akadt, aki ezt valamilyen szinten elfogadhatónak vagy legalábbis érthetőnek gondolta. Vita éppenséggel nem alakult ki, de pár dolgot azért helyre kellett tennem. Ezeket írtam egy-egy kommentre reagálva:

mivel erről a témáról heveny undorrohamok nélkül nem tudok szólni, megtartóztatom magam attól, hogy különvéleményemet kifejtésem. nem arról van szó, hogy ne ismerném a hatalom természetrajzát és észjárását. de hogy szeressem is, azt ugye nem kívánjátok

akkor még annyit, h itt nem csupán az én zsigeri averziómról van szó, hanem arról is, hogy (énszerintem) az ilyen és másfajta megfélemlítések és kényszerítések kontraproduktívak (erre utaltam: "Így kell hazafiságra nevelni minket!"), mégpedig nemcsak abban, hogy emiatt a hatalomgyakorlók iránti maradék lojalitás is kivész a lakosságból, hanem abban is, hogy nem hárítják el, ellenkezőleg: közelebb hozzák egy katasztrofális végkifejlet lehetőségét.
ennek fényében akkor afelől is mindenkit megnyugtathatok, hogy az egyik fél iránti határozott ellenérzéseim a legkisebb mértékben sem párosulnak a másik fél iránti akárcsak minimális szimpátiával - épp csak nálam kevésbé működik az a reflex, hogy ha valami tűrhetetlenül ellenszenves az engem közelebbről érintő egyik oldalon, azt azzal mentegessem, hogy a másik oldalon pedig pláne és sőt. (akkor erről mára ennyit.)

Nem mellesleg indítottam egy új blogot, részben keresőmarketing tevékenységem keretében