A laptop billentyűzet használatának 5 fontos szempontja

laptop választás | a notebook billentyűzet használhatóságénak szempontjai | számítástechnika | tech

Laptopunk kiválasztásakor alaposan felmérjük a dizájnt, az akkumulátor élettartamát, ám mi a helyzet a klaviatúrával? A megfelelő billentyűzet nagy segítséget jelent munkánk gyors elvégzésében, míg egy kényelmetlen gépelési felület jelentősen lelassíthat, sőt sérülést is okozhat.

Sok gyártó hatalmas energiát fektet a billentyűzet külső megjelenésébe, ám a stílusos külső nem ellensúlyozza a kényelmetlenséget és a munkánk gyors elkészülésében sem jelent előnyt. A következő szempontokat érdemes szem előtt tartani a legközelebbi laptop kiválasztásakor:

laptop-billentyuzet-betuk.jpg

1. Tartsa szemmel a méretet és elhelyezkedést

Miközben minden notebook rendelkezik szabványos QWERTY szerkezettel, néhány notebook gyártó szimbólum- és vezérlő billentyűjét különböző helyekre teszik, több-kevesebb hangsúlyt fektetve arra, hogy ezek milyen funkciót látnak el. Kerülje az alkalmatlan vagy kényelmetlen billentyű elhelyezést, mint például amikor a Shift billentyű a felfele mutató nyíltól jobbra helyezkedik el. Kerülje az alulméretezett billentyűket is, ugyanis sok gyártó összezsugorítja a jobb Shift vagy a visszalépés gombot, hogy teret nyerjen a használhatóság rovására. Ezzel szemben, ha olyan notebookot talál, melyen megnagyobbított a Delete, Enter vagy Esc billentyű, ez növelheti a hatékonyságot, mivel lehetővé teszi, hogy könnyedén, gyorsan elérje ezeket a funkciókat.

2. Nézze meg figyelmesen a billentyűk formáját és a felület anyagát

Ügyeljen arra, hogy a billentyűk konkáv alakúak legyenek, hogy az ujjai kényelmesen elhelyezkedjenek rajta és könnyen megtalálja a billentyűk peremét rápillantás nélkül. Ha ezek laposak, sokkal nagyobb az esély arra, hogy véletlenül a szomszédos billentyűt nyomja le gépeléskor. Ugyancsak érdemes a billentyűk textúráját figyelembe venni. Ha túlságosan csúszósak, nehéz őket kitapintani, ha pedig túl durvák, a gépelés kényelmetlenné válhat.

3. Figyeljen oda a kéztámaszra

Bár teljesen figyelmen kívül szokták hagyni, a billentyűzet alatti terület igencsak meghatározó a gépelési élmény tekintetében. Győződjön meg róla, hogy mindkét csuklója kényelmesen elfér a kéztámaszon. Ha a keze a laptop peremén függ, a váll izmainak kell felemelni a karokat gépelés közben, ami esetleges vállfájdalmakhoz vezethet.

Emellett kiemelt figyelmet kell szentelni a hőnek is. Ha a notebookon forró zónák vannak bármelyik csukló alatt, akkor az iszonyú kellemetlenséget okoz. A legrosszabb kéztámasz túl rövid ahhoz, hogy megtámassza a teljes csuklót, ráadásul durva éle van, mely súrolja az alkart munka közben.

4. Figyeljen a billentyűk vízszintes elosztására

A számítógép biztonságos felhasználásának iránymutatásai szerint a billentyűzeten  egy 18 és 19 mm közti távolságnak kell lennie a gomb középpontjától a következő gomb középpontjáig. A billentyűsorok közti távolság 18 és 21 mm közöttinek kell lennie.

Szerencsére a legtöbb notebook ezekkel a standard méretekkel rendelkezik, stílustól és márkától függetlenül. Egy gyors felmérés alapján mindössze néhány olyan laptopot találtunk, melyek kivételnek számítanak, 18 mm alatti billentyű távolságokkal, mint a Sony VAIO P. Egy apró, ultrahordozható notebook esetében is érdemes erre a szempontra figyelni.

5. Hajlíthatóság helyett visszacsatolás

Az olyan billentyűk, melyektől erős feedback-et kapunk, segítenek minket meggyőződni arról, hogy a gombnyomás létrejött. Ez következésképp lehetővé teszi a gyorsabb gépelést, anélkül, hogy a szükségesnél nagyobb erőt fektetnénk a folyamatba.

Ha egy billentyűnek túl kicsi az ellenállása, akkor a végén egy csomó véletlen leütésen kaphatjuk magunkat, és így lehetetlenné válik a kezek billentyűkön való megpihenése, mikor éppen nem gépelünk. Amikor a billentyűk túl könnyen aktiválódnak, a felhasználók hajlamosak elkerülni a kéz pihentetését a billentyűzeten, ami statikus terhelést jelent az ujjak és a csukló feszítőizmai számára. Kerülje minden áron a túlságosan rugalmas billentyűzeteket - a gyártók akkor végeznek jó munkát, ha erős billentyűzetet erős felületre helyeznek.

+1. A billentyűzet nyelve, kiosztása

Noteszgép vásárlásánál mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a klaviatúra karakterei megfelelnek-e annak a nyelvnek, amelyen gépelni szoktunk. Ha gyakran viszünk be nagyobb szövegkorpuszokat, akkor igen bosszantó lehet, hogy például az ékezetes magyar magánhangzókat nem tudjuk egyetlen gombnyomással megjeleníteni, illetve ha mégis, akkor a billentyűn nem az a karakter szerepel, amit kerestünk. A billentyű kiosztás nyelvi beállításai és az ennek megfelelő magyar tasztatúra elengedhetetlen a kényelmes laptop használathoz odahaza és munkahelyen egyaránt. Aki QWERTZ kiosztáshoz szokott, nehezen áll át QWERTY kiosztású klaviatúrára - és ez fordítva is igaz. Kezünk megszokja a gombok helyét, az Ű, Ő, Í betűkét is, és lelassítja a munkát, ha keresgélni kell őket.

< Ajánlott további téma: Laptophasználat - Nyelv beállítása: A magyar laptop billentyűzet QWRTZ kiosztása - első xyz