web lap top tartalom ajánló cikk-blog

2020.már.01.
Közzétette: bdk Szólj hozzá!

Miért jó a PR-cikk blog?

Miért kell blogolni 2020-ban?

PR-cikk és link elhelyezése blogokban

marketing pr-cikk blogCikkelhelyezés és linképítés egyben? Igen! A tartalokmarketing istenének akarata vagy  sors úgy hozta, hogy 2020. áprilisának elejére, amikor majd az alább említett online konferencián részt veszek, a blogok sokat vesztettek korábbi közösségi funkciójukból. Korábban sok marketingblog úgy működött, mint egy szakbolt. Elvileg a kínált áru (tartalom) miatt jártak be az emberek, de sokak számára ez csak ürügy volt, leginkább a hasonló érdeklődésű közönség, a beszélgetési lehetőség vonzotta őket. Ezek a beszélgetések mára jórészt áttevődtek a Facebookra, a Twitterre és a mikroblogokra. Szerintem ez nem is baj, ezeken a helyeken egyszerűbb követni a beszélgetéseket, mint a sokfelé szétszórt blogokon  A gyakorlatban persze nem válnak el ennyire a dolgok. Sokan bekötik blogjukat a Facebookra, a Twitterre, keverik, variálják a platformokat. Akinek fontos, hogy nagyobb közönséget érjen el, sokféleképpen próbálja optimalizálni a honlapját és a közösségi pr mixet.

Nos, a Marketing és Public Relations című online konferencia vendégeként a blogok és a közösségi média használatáról fogok beszélni. Ezen a webes tartalommarketing témájú szemináriumon a közösségi média használata tűnik az egyszerűbb témakörnek: 90% a Facebook  / 10% minden más - nagyjából ez az alaprecept. Online marketinggel, webes tartalommarketing stratégiával és más effajta huncutsággal foglalkozó ismerőseimnél látom, hogy bármi szépet, okosat és ügyeset is kínálnak, az ügyfelek, ők mégis Facebook-megoldásokat akarnak. Oldalt, profilt, kampányt...
A blog ma már nem eléggé cool. Sőt, egyre inkább old school. Szerintem azonban ez egyáltalán nem baj. A blogolási láz valamikor 2006. után szökött a legmagasabbra, azóta tart az a szakasz, amit egyesek lecsengésnek, mások konszolidációnak neveznek. Ma leginkább az blogol, aki tényleg úgy látja, hogy ez a forma számára a legalkalmasabb. Vagy aki a linkelhelyezésnek ezt a formáját tartja leghatékonyabbnak.

Nem hiszem, hogy minden cégnek, intézménynek blogolnia kellene (ahogy azt sem hiszem, hogy valamennyiüknek kell Facebook oldal.) Szerintem leginkább a valamilyen szolgáltatást nyújtók és terméket kínálók, technikai segélyszolgálatok (help desk) üzemeltetők profitálhatnak belőle közvetlenül. (Nekik a legkönnyebb megtalálni a témájukat.) Természetesen "kötelező" a blog minden olyan kezdő (strat-up) vállalkozásnak, amelyik a weben keresztül hatékonyan el tudja érni a célcsoportját. Általánosságban meg azt mondanám, hogy az blogoljon, akinek rendszeresen van legalább egy bekezdésnyi mondanivalója (vagy az, aki meg tud fizetni ilylen embert) - illetve az, aki fizetett PR-cikkeket tud blogjában elhelyezni.

A direkt public relations célú szövegblogokon kívül vannak persze kevésbé direkt, nyomulós felhasználásai is a blogoknak. Ilyen például a szakértői blog, ahol a blogger egy kiválasztott témában - pl. keresőoptimalizálás - való jártasságát bizonyíthatja. Itt érdemes megkülönböztetni azokat, akik a blog segítségével próbálják felépíteni magukat azoktól, akik egyébként is (el)ismert SEO-szakemberként a blogon keresztül némi okosságot juttatnak a népnek. Utóbbiak általában egyéb munkáikat - könyv, tanulmány, előadás - támogatják a blogolással.)

Nincs erre nézve adatom, de úgy érzem, hogy a legjobb PR-cikk oldal gyanánt működő blog szerintem nem halott, csak szépen beépült a mindennapi marketinges médiahasználatba. Aki ügyes, szerencsés és kicsit ért a marketinghez is, idővel eléri a közönségét. A többiek meg szórakoztatják szűkebb ismeretségi körüket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ungparty.blog.hu/api/trackback/id/tr6715498540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása