Hány esztendős Ungvár városa?

Nemrégiben készítettem egy honlapot Ungvárról, soknemzetiségű szülővárosomról, amely ezeken a neveken ismert a más-más nemzetiségű emberek számára: Ungvár - Uzhhorod - Унгвар - Užhorod - Ужгород - Uzhgorod - Ungwar - אונגװיר - Ungvir - Ingver - Yngvyr - Ujgorod - Uzsgorod - Uzshorod, Ungográd, Hungvár, Ungovár. Mesterkedésem nem teljesen önzetlen: szeretnék a városnévvel és annak különböző írásmódjaival a Google találati listák élmezőnyébe kerülni. Erre van is némi esélyem, mert lassan rájöttem arra, hogy a nagy keresőmotor a 2013 őszén érvénybe léptetett új szempontrendszerével milyen honlapokat részesít előnyben, illetve hogyan kell honlapoptimalizálást és linképítést végezni annak érdekében, hogy weblapunk pozíciókat szerezzen.

Például úgy, hogy a weblapot felkészítjük arra, hogy bizonyos egész mondatos kérdésekre kimerítő választ adjon. Az én Ungvár-szájtomtól például meg lehet kérdezni,  hogy végül is Hány esztendős Ungvár városa? - a Gugliban ezzel már a 2. helyen parádézik - és meg is adja rá az adekvát feleletet:

Ungvárról az első írásos említés a Gesta Hungarorumban található. Anonymus szerint a Vereckei-hágón átkelt magyar seregek 894-ben hódították el Ungvárt a nagymorvai Laborc fejedelemtől. A krónika arról számol be, hogy Álmos Ungváron adta át fiának, Árpádnak a fővezérséget. Ha ezt elfogadjuk és az említett évszámtól eredeztetjük Ungvár létezését, akkor 2014-ben Ungvár 1120 éves. Ámde Anonymus közlésének a hitelessége kétségbevonható, sokkal valószínűbb hogy a városalapítás a honfoglalás utánra, valamikor a X.–XI. század fordulója körüli évekre tehető. Bizonyos, hogy a Szent István által alapított várispánságok egyike Ungvár volt, amelyhez 18 község tartozott. Ám ebben az időben városról még nem, inkább csak a vár létezéséről beszélhetünk. Ungvárt a XIV. századtól kezdték városnak nevezni. Így Kárpátalja jelenlegi központját vára alapján tekinthetjük nagyvonalúan kb. ezer évesnek és kissé szigorúbban 700-800 évesnek is. Az 1120 esztendős múlt inkább csak legendának tekinthető.

Röviden tehát: bár a Gesta Hungarorum szerint Ungvár (vára) 1120 éves, de Anonymus hitelessége kétséges, valószínűbb, hogy a városalapítás a honfoglalás utánra, a X.–XI. század fordulója körüli évekre tehető. Nagyvonalúan Ungvár kb. ezer, szigorúbban véve kb. 700-800 esztendős. A seo keresőoptimalizálás vonatkozásában mérvadó weboldalam legalábbis így tudja és ezzel az adattal kíván a Google találati listáin helyezést szerezni