Oltásellenesség, iszlám, migráció - MTA

Oltásellenesség, iszlám, migráció - a Magyar Tudomány Ünnepe, MTA  - Hóman Bálint és a homeopátia - Előadások a határon túlon is - Akadémiai kutatóintézetek

Tisztelt Szerkesztő! Szíves felhasználására, mellékleten is küldjük az alábbi sajtóanyagot a Magyar Tudomány Ünnepének eseményeiről, melynek népszerűsítésében segítségét megköszönjük. - MTA Sajtó

magyar-tudomany-unnepe-mta.jpg

Kérdezzen akadémikusoktól a megújult Magyar Tudomány Ünnepén!

 

Oltásellenesség, iszlám, migráció: már lehet regisztrálni a Magyar Tudomány Ünnepének ismeretterjesztő előadásaira

Milyen Magyarországon élnek majd gyermekeink? Mi lesz a menekültválsággal? Miért terjed az oltásellenesség? Hogyan működhet a homeopátia? Mit adott az iszlám Európának? Ha érdeklik a válaszok, jöjjön el előadásainkra a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves Székházába, vagy vegyen részt a több száz programon országszerte. Adjon egy estét a tudománynak, és kérdezzen akadémikusoktól a megújult Magyar Tudomány Ünnepén!

2015-ben megújul a Magyar Tudomány Ünnepe: a korábbi évekhez képest jóval több laikus érdeklődőt szeretne elérni a Magyar Tudományos Akadémia november 3-án kezdődő, közel egy hónapos országos rendezvénysorozatán.

„A ránk zúduló információáradatban nehéz eligazodni, nehéz megkülönböztetni a hiteles információkat a megbízhatatlan vélekedésektől. Felismerjük-e a helyes döntések alapjául szolgáló megbízható tudás határait? A Magyar Tudomány Ünnepén a Magyar Tudományos Akadémia közös gondolkodásra hívja a társadalmat” – mondja Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Rázós témák a Székházban

Az Akadémia Székházában a megszokott kettő helyett kilenc nagyobb ismeretterjesztő előadás lesz, amelyek zöme este 6-kor kezdődik. Ezért egy mozi vagy színház helyett is jó szívvel ajánlhatók azoknak, akik szeretnék meghallgatni a tudomány közérthető álláspontját olyan kérdésekről, amelyek mostanában mindenkit foglalkoztatnak. Szó lesz többek között Magyarország népességének várható alakulásáról, a migrációról, az iszlám és a nyugati világ kapcsolatáról, az élelmiszer-biztonságról, a védőoltásokhoz való viszonyról. „Könnyedebb” téma az 5G-s mobilhálózatok jövője vagy az, hogy miért állunk antikopernikuszi fordulat előtt a biológiában. A 45 perces előadások után a közönség kérdéseire válaszolnak az előadók.

A Székházban rendezett előadások november 10-én kezdődnek, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Részletes program és regisztrációs lehetőség a tudomanyunnep.hu oldalon.

Elnöki előadás: hogyan különböztessük meg a tudományt az áltudománytól?

A programsorozat idei mottója: „A tudomány evolúciója – a valós és a virtuális világok.” Miként fejlődnek és finomodnak a tudomány módszerei? Mi tekinthető hiteles tudományos eredménynek, és mi tartozik az áltudományok világába? Az idei rendezvénysorozat főként e kérdések köré szerveződik, és ehhez kapcsolódik a programsorozat nyitóelőadása is, amelyet Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tart november 9-én Szegeden. Az előadás megmutatja a tudományos módszer lényegét, a tudomány szépségét, erejét, ugyanakkor a határait is. Aki ismeri ezt a határt, nagyobb eséllyel veheti észre, ha az áltudományok területére téved, vagy odacsalja valaki. Az előadást az MTA Szegedi Területi Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem szervezi.

Hóman Bálint és homeopátia

Az ismeretterjesztő előadásokon kívül még számos érdekes tudományos előadást hallgathat meg a Székházban. Itt most két olyan témát ajánlunk, amelyekre a laikus érdeklődők is nagyobb számban regisztrálhatnak: az Orvosi Tudományok Osztálya minikonferenciát szervez a placebohatásról, ahol végre terítékre kerül a homeopátia, a történészek pedig a Horthy-korszak szellemi életében lényeges szerepet játszó konzervatív társadalomtudósok politikai válaszútjával foglalkoznak, két előadáson is szó lesz Hóman Bálintról (ezekre is a tudomanyunnep.hu oldalon lehet regisztrálni).

Kutatóintézetek tárt kapukkal

A Székház azonban most is csak a jéghegy csúcsa, mert a Magyar Tudományos Akadémia hatalmas, közel félszáz kutatóintézetből álló kutatóhálózatot működtet, ahol folyamatosan nemzetközi szintű eredmények születnek. A Magyar Tudomány Ünnepén ezek az intézetek megnyitják kapuikat, és az érdeklődők országszerte interaktív laborlátogatásokon, előadásokon, bemutatókon vehetnek részt. Csak néhány példa: az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja „Őseink nyomában” címmel szervez fotó- és poszterkiállítást a napjainkban új lendületet vett magyar őstörténet-kutatás legújabb eredményeiből. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban már hagyomány, hogy várják a középiskolás diákokat, és bemutatják nekik a laboratóriumokban folyó munkát. További információk a tudomanyunnep.hu oldalon.

Előadások vidéken és határon túl

A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat: az MTA területi és határon túli bizottságai idén is a megszokott gazdag programot kínálják. Debrecenben például a digitális nemzedékekről, Pécsett a klímaváltozás hazai erdőkre gyakorolt hatásairól, a határon túl, Kolozsváron pedig az Erdélyi Fejedelemség korának társadalmi és gazdasági viszonyairól hallhatnak előadást az érdeklődők. Néhány további példa: Miskolcon a Fény Nemzetközi Éve jegyében a fénnyel kapcsolatos ismereteink bővüléséről, Szegeden a fogorvostudomány új fejlődési irányairól, Veszprémben pedig az Európai Unióban tapasztalt foglalkoztatási problémákról is szó lesz.

Külön előadások diákoknak

Barnabás Beáta elmondta: a Magyar Tudomány Ünnepe programjai lehetőséget teremtenek arra is, hogy megismertessék a fiatalokkal a legújabb kutatási eredményeket, és vonzóvá tegyék számukra a kutatói pályát. Ezért a diákoknak külön előadásokat szerveznek. „Megszólítjuk a gazdasági vonalon érdekelteket és a nagyvállalatokat is. Erre alkalmat ad. A tudomány megrendelői című program, amelynek keretében arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy hogyan kapcsolódnak össze a jelenben és a közeljövőben a kutatási szempontok a felhasználói igényekkel” – mondta az MTA főtitkárhelyettese.

További információ: tudomanyunnep@titkarsag.mta.hu

magyar-tudomany-unnepe-mta.jpg

_______________________

_______________________

Ajánlom még:

Címkék: tudomány