Kezeit csókolja dr. Tóth

Az Ünnepi Könyvhét keretében ezt a könyvet fogjuk dedikálni (mármint Éva és én) a többi szerző társaságában a Vörösmarty téren június 11-én, vasárnap 15 órától a Vajdasáki Könyvkiadók standjánál.

Az Ünnepi Könyvhét keretében ezt a könyvet fogjuk dedikálni (mármint Éva és én) a többi szerző társaságában

a Vörösmarty téren

június 11-én, vasárnap

15 órától

a Vajdasáki Könyvkiadók standjánál

 

„A zentai Városi Múzeum gyűjteményéből származó felvétel hozzávetőlegesen száz évvel ezelőtti állapotot örökít meg. A fényképész nem egyszerű látképet kívánt készíteni, mert a folyóparti panoráma előterébe, a lakatlan túlpartra különféle társadalmi helyzetű (a kései elbeszélő által megszólaltatható) alakokat állít. Képeslapot készít. Szándéka szerint idillt ábrázol, egy képben elmondhatót – amely azonban leleplezhető...”

 

Merre lehet továbbvinni a történetet? Amint a középpontba a retus kerül, érdektelenné válik, mennyi a történetben a fikció, ki miként élesíti a képet, hogyan nagyítja, módosítja saját részleteivel.

 

Nem rendhagyó dolog, ha szerzőit egy folyóirat szokatlan, provokatív kihívás elé állítja. Példa erre a zEtna 2002–2003-as, Retus munkacímet viselő sorozata, amelyben három országból hat magyar író egy százéves zentai képeslap megelevenítésére tesz eredményes kísérletet.

 

----------

 

Kedves Barátaink, gyertek el a dedikálásra!

Ha nem tudtok eljönni, akkor, szerén vigasztalódásul ajánlom figyelmetekbe a zEtna  webmagazin Retus c. interakcióját és az ennek keretében írt novelláinkat: Berniczky Éva: Ahol a lélek tetőzik, illetve Balla D. Károly: Létra a ködbe.

Címkék: könyv, irodalom