web lap top tartalom ajánló pr-cikk blog

2006.júl.02.
Közzétette: bdk Szólj hozzá!

Orgialiszt a Google keresőben

Az orgialiszt szóra jelenleg nincs találat a Google keresőben!

Találat és honlap optimalizálás. A linkelős tartalomépítő identifikciós SEO-játék célja megírni a kulcsszó szócikkét saját weboldaladon, hogy a kereső megtalálja. Egyszemélyes zsűriként meglehetős gondot okozott nekem az új forduló feladvány-szavának a kiválasztása. A Netimológiai Blogstiárium például esélyes lett volna arra, hogy dobogóra kerüljön első szava okán (lám, a megszólításba ki is mentettem!), de második szavát nehézkesnek éreztem. Végül a hármas holtversenyes döntőbe a Vinoverzum (KárpátGuru), az Orgialiszt (Isten Állatkertje) és az Antinettó (Újlány) került - és a végső döntést pedig már nem is én hoztam, hanem az a közmondás, hogy a a puding próbája a Google!

Tovább

Zsebplanetárium

Egy cég félkézzel használható "Csillagfürkészt" hozott forgalomba. A leginkább webkamerára hasonlító ketyerét csak rá kell irányítani az ég valamely pontjára, és máris vetíti elénk, hogy mit is látnánk, ha ugyanebbe az irányba egy nagy teleszkópon keresztül néznénk.

Aki volt már planetáriumban, az tudja, hogy nem csillagvizsgálóban járt, hanem egy olyan "színházban", amely azt játssza, hogy ő egy csillagvizsgáló. Vagy még pontosabban: egy olyan moziban, ahol csillagvizsgálósdit vetítenek. Nem az égi objektumokat figyeljuk a kupola alatt távcsövekkel, hanem kivetítik nekünk a kupolára a csillagos eget, és aztán indulhat a vizsgálódás vagy akár utazás aszerint, hogy éppen mi a program. A dolog nagyon látványos és az ismeretátadásnak, a tudományág népszerűsítésének egyik leghatékonyabb módja még akkor is, ha utána egy kicsit zsibbad a nyakunk a kényelmetlen fejtartástól.

Egyetlen igazi gyengéje, hogy oda kell menni, utazni, ahol a planerárium van (a képen a budapesti).

Most azonban azt olvasom a friss csillagászi híreket közlő oldalon, hogy egy cég félkézzel használható "Csillagfürkészt" hozott forgalomba. A leginkább webkamerára hasonlító ketyerét csak rá kell irányítani az ég valamely pontjára, és máris vetíti elénk, hogy mit is látnánk, ha ugyanebbe az irányba egy nagy teleszkópon keresztül néznénk. Irányjelzők segítségével navigálhatunk az "égen" (lásd a képet), s ha találtunk egy nekünk tetsző vagy keresett objektumot, a szerkezet szöveges vagy akár hangzó információkat közöl róla. (További részletek: magyarul | angolul).

Nem is rossz! 

Következő lépés lehetne a zsebelektronmikroszkóp. Ráirányítjuk egy tárgyra és a ketyere megmutatja, mit látnánk, ha nagy felbontású mikroszkóppal hatolnánk a belsejébe.

Hiába no, látványos dolog a tudomány. Érdemes népszerűsíteni. Akár így is. Vagy tömeges sms küldésével

Címkék: tech, tudomány

Moholy-Nagy modulátor

Ha semmi mást nem alkotott volna, csak fotogramokat és a Fény-tér-modulátort, nevét ezzel is beírta volna a művészettörténet nagy újítói közé. Ám emellett a fotózásban is meglepően újat alkotott, persze festett is, kollázsokat és grafikákat készített, színpadképeket és épületeket tervezett, filmeket forgatott. Univerzális tehetsége máig hat, kis túlzással akár azt is mondhatnám, hogy a kortárs magyar (neo)avantgard vizuális kísérletezői a mai napig az ő kabátújábból

A nagy modulátor

 

"Az ember ötlete néha pokoli,
Nem is tudja igazán megokolni,
Miért lett modernné éppen Moholi?"

(Juhász Gyula)

A minap Tamkó Sirató Károlyról írtam, hogy ő volt az a programhirdető, aki aztán programját nem valósította meg. Nagyjából épp az ellenkező állítás igaz Moholy-Nagy Lászlóra, aki Kassák mellett szerintem a modern magyar művészet talán legjelentősebb életművet létrehozó alkotója. A munkásságát bemutató két remek  könyv legfontosabb eligazítóm volt akkor, amikor az avangárddal magam is kacérkodva az izmusok és a művészi forradalmak lényegét igyekeztem megérteni. (Az egyik az 1927-es berlini kiadás alapján magyarul csak 1972-ben megjelent Fesztészet, fényképészet, film című, tipográfiai szempontből is egyedülállő MNL-könyv; a másik Passuth Krisztina: Moholy-Nagy c. hatalmas munkája, gazdagon illusztrált vaskos összefoglaló tómusz, egyben képzőművészeti album,1982.)

Moholy-Nagy nem sokat élt és alkotott Magyarországon, "idejekorán" emigrált. Bécs, Berlin, Párizs, London, Chicago...; dolgozott Kassákkal, később a Gropius-féle Bauhaus és New Bauhaus legkiemelkedőbb alakjai közé tartozott, majd Chichagoban önálló iskolát alapított.

Művészete egyetemleges, a vizuális érzékelés és megörökítés terén elért forradalmi újításai a korszak nemzetközi hírű mesterévé tették. (Csak jelzésként: angolosan írt nevére - "Laszlo Moholy-Nagy" - a Google negyedmillió találatot ad; az eredeti írásmóddal ennek a felét kapjuk...).

Ha semmi mást nem alkotott volna, csak fotogramokat (erről itt már szóltam) és a Fény-tér-modulátor-nak keresztelt kinetikus szobrot (1930), nevét ezzel is beírta volna a művészettörténet nagy újítói közé. Ám emellett a "hagyományos" fotózásban is meglepően újat alkotott, persze festett is, kollázsokat, grafikákat, reklámanyagokat készített, színpadképeket és épületeket tervezett, filmeket forgatott. Univerzális tehetsége máig hat, kis túlzással akár azt is mondhatnám, hogy a kortárs magyar (neo)avantgard vizuális kísérletezői a mai napig az ő kabátujjábból bújnak elő.

És hogy mindezt most miért írtam le? Nem mintha Moholy-Nagyról megemlékezni nem lenne megfelelő bármely pillanat! Azért, mert mai hír, hogy  a hozzáértők által "művészettörténeti szenzációként" említett kiállítás nyílt,  amely MNL eddig sehol be nem mutatott színes (!) fotóit mutatja be. A helyszín: Berlin... Meg is kérlek, Judit, ha teheted, nézd (és írd) meg helyettem!

-----------

Szívem szerint rengeteg MNL-képet és fotót betűznék ide, a munkák azonban jogvédelem alatt állnak, így csak óvatosan és csak néhányat.

 

Végül egy nagyon jellegzetes és emlékezetes fotó. Alighanem a modern látás és láttatás egyik leghatásosabb dokumentuma.

Moholy-Nagy

Sajnos ez egy duplikát oldal hibás kóddal, a blogter.hu rendszeréből való importálás nem volt tökéletes... El kellene távolítani, de mivel a Google indexálta, nem törlöm. Az eredeti és hibátlan poszt itt olvasható:

Moholy-Nagy modulátor

Ha semmi mást nem alkotott volna, csak fotogramokat és a Fény-tér-modulátor, nevét ezzel is beírta volna a művészettörténet nagy újítói közé. Ám emellett a fotózásban is meglepően újat alkotott, persze festett is, kollázsokat és grafikákat készített, színpadképeket és épületeket tervezett, filmeket forgatott. Univerzális tehetsége máig hat, kis túlzással akár azt is mondhatnám, hogy a kortárs magyar (neo)avantgard vizuális kísérletezői a mai napig az ő kabátújábból

Tovább

Moholy-Nagy

Ha semmi mást nem alkotott volna, csak fotogramokat (erről itt már szóltam) és a Fény-tér-modulátor-nak keresztelt kinetikus szobrot, nevét ezzel is beírta volna a művészettörténet nagy újítói közé. Ám emellett a "hagyományos" fotózásban is meglepően újat alkotott, persze festett is, kollázsokat és grafikákat készített, színpadképeket és épületeket tervezett, filmeket forgatott. Univerzális tehetsége máig hat, kis túlzással akár azt is mondhatnám, hogy a kortárs magyar (neo)avantgard vizuális kísérletezői a mai napig az ő kabátújábból bújnak elő.

Tovább

Feleségem neve (10 éve írtam - 1)

A gépkocsival az Önök engedélyének kiadása óta eltelt közel három esztendő alatt semmilyen gondunk nem volt, rendőrségi vagy biztosítási ügybe nem keveredtünk. Friss műszaki vizsgánk és zöld kártyánk van. A Magyarországon és Ukrajnában igazoltató rendőrök vagy a határállomás vámszervei az Önök engedélyét figyelembe véve közlekedésünk elé semmilyen akadályt nem gördítettek, ám

Tovább
Címkék: személyes, doku

Feleségem neve (10 éve írta - 1)

A gépkocsival az Önök engedélyének kiadása óta eltelt közel három esztendő alatt semmilyen gondunk nem volt, rendőrségi vagy biztosítási ügybe nem keveredtünk. Friss műszaki vizsgánk és zöld kártyánk van. A Magyarországon és Ukrajnában igazoltató rendőrök vagy a határállomás vámszervei az Önök engedélyét figyelembe véve közlekedésünk elé semmilyen akadályt nem gördítettek, ám

Tovább
Címkék: személyes, doku
süti beállítások módosítása