web lap top tartalom ajánló pr-cikk blog

2006.aug.19.
Közzétette: bdk Szólj hozzá!

A Manzárd sarkában

Véleményeim BéDéKá újabb írásairól.

Tovább
Címkék: bédéká

Kornis Mihály búcsúja a Blogtertől - 2.

Kornis Mihály több részes búcsúzkodása a Blogter.hu szolgáltatótól 2006-ban. Neki is volt itt blogja, és az én összetűzésem vezetett oda, hogy ő is elhagyta a Blogteret. Előzmények:  Kornis: Búcsúlevél 1. rész, BDK cihelődik 1. rész | BDK cihetőlik 2, az én reagálásom búcsúleveleire: http://blog.kárpátalja.net/level-kornis-mihalynak/

Folytatásos búcsúlevél 2.

Amikor Prospero felkérésére ellátogattam BDK térfelére, egy hete, azt láttam, amit nem vártam, hogy itt nem a felhasználó sértegeti a kezelőszemélyzetet, vagy főnökséget, vagy nem tudom, hogy kell ezt mondani, hanem fordítva


Ámde a helyzet az, hogy amikor Prospero felkérésére ellátogattam BDK térfelére, egy hete, azt láttam, amit nem vártam, hogy nem a felhasználó sértegeti a kezelőszemélyzetet, vagy főnökséget, vagy nem tudom, hogy kell ezt mondani, hanem fordítva.

Miért csodálkoztam ezen módfelett?

Azért, mert nemrégiben személyesen is többször találkoztam a Blogtér vezetőivel, és mindegyiküket kifejezetten kedves, kultúrált, előzékeny és jóindulatú embernek találtam, semmi ujpé bennük, semmi vicsorgás. Ebben a vitában viszont akkor, megítélésem szerint, nem volt igazuk. Leöcsiztek, megfegyelmezni óhajtottak egy határontúli magyar írástudót, akinek az írásaiból bárki megtudhajta, ő Valaki, vagyis az én szótáramban a legtöbb, ami egy ember lehet: létezésének következetességével az ember fogalmáért áll helyt. És mióta! Nem épp Öcsi ő már. Régen a szovjet hatóságok öcsizték őt minden lehetséges eszközzel, mert a magyar kultúráért és önnön szavainak a szabadságáért küzdött, ma meg a Blogtér. Szégyen. Régi motoros BDK, ha ti nem tudjátok is, egyike a legbátrabb embereknek a halhatatlan Szovjetúnió közelében.

Tehát bocsánatot kell kérnem BDK-tól, amiért annak idején, amikor idejöttem, és Prospero felajánlotta, hogy a címlapra teszik a blogom logóját, a húzóra, nem mondtam azt, jó, de csak akkor, ha a BD-ét is. El tudom képzelni, fel is tették volna. Ők megkérdik, miért, én meg nekiállok ismeretet terjeszteni, áll esik le, BDK kerül fel, mellém. Gondolom én. Doransky és Prospero lázasan jóindulatú embereknek látszanak, ha ezt Karcsi és a barátai nem is szeretik elismerni most már. Ők tudják miért. Lehet, hogy én nem tudok mindent, de amennyit én látok belőlük, az több, mint elfogadható. Legföljebb nem műveltek annyira, hogy a határon túli magyar irodalom és kultúra hőseit, állomi támogatás és fizetés nélküli őrszemeit is ismernék, Parakovácsig terjed a tájékozottságuk, engem is csak a Nők Lapjából ismert Prospero, no de hát ez az én felelősségem is, nem csak az övé.
Mégis.
Nekem sokkal előbb ki kellett volna állnom azért, hogy BDKnak a még Berlin Potsdam kerületében, és a világ sokhelyén, az USA-beli Seattle-ban és szerte a világon, a Blogtérnél ezerszer jobban ismert és becsült Ungparti Manzárdjának a bannerét Prospero és Doransky a címlapon tartsa, csakis abban az esetben reklámozhatná az enyémet is anélkül, hogy lesülne a pofámról a bőr - ez volt az első felismerésem az elmúlt hétvégén, a BDK blog és a szerkesztői kommentek olvasása közben.
Mert szerintem BDK-nál nem azért csordult ki a pohár, mert itt most a csapból is a Para folyik (folyhatna rosszabb is, sokkal, és úgy néz ki, nemsokára fog is, nem is merem mondani kicsodák, mert nem szeretném siettetni a folyamatot), hanem azért, mert azt tényleg nehéz elviselni, ha egy ember egy valóságos netklubot üzemeltet a maga erejéből a közösség és a demokrácia liberális elveinek dialogizáló megvalósításáért, és a szolgáltatója, merőben kommerciális szempontok alapján mégsem tartja érdemesnek ennek reklámozását. Inkább Kispál és a Borz, Para, Kornis, vagy akár a Belga, (aki aztán télleg merő egy kultúra), vagy akárki, csak ez a kisoroszországba rekedt Öcsi ne.
De jól értsük: nem rosszindulat van emögött a Blogtér vezetői részéről, vagy szimpla sznobizmus, hanem rosszul felfogott kereskedelmi érdek. Ti, Prospero, míg egyfelől azt szeretnétek, ha a színvonalas közönségetek mind szinvonalasabbá válna, másfelől ezt megoldani úgy óhajtjátok, ahogy a csődbement magyar politikai élet. Részint szinfalak mögötti informális megegyezések révén, részint viszont úgy, ahogyan az újkonzervetív közgazdász-bunkók által felállított, érzéketlen és kultúraellenes píár-kánon multiglobál forgatókönyvében meg vagyon az írva.

Itt lép át a történet a személyesből és az egyszeri anokdotából elvi sikra.

Én nem akartam mindenáron eljönni innen, csak azt döntöttem el, hogy a húzóról leszedetem a nevemet, ha a BDK-é nem kerül fel oda, mellém. De azt hittem, hogy BDK-nak az elég, ha a közvélemény, meg én, személyesen is, és még a Doransky meg a Prospero is beáll a bocsánatát kérők és a neki igazat adók hosszú sorába, hogy próbáljuk meg ezt a nagyon TV-2 és RTL-klub ízű "közösségiesedési elwiwulást" ezt a best of sztorisodást megállítani. Mert én tudom, biztos vagyok benne, azért jöttem a régi Blogtérre, hogy ne a popcorn gyártási és kereskedelmi technikájával azonos mederben, szinten és know-howval szülessék meg a virtuális közössági oldalak kultúrája magyar nyelven.

De BDK nem engedett.Eleinte egyet értettem vele ebben.

Később azonban, azt látva, hogy a BDK. mellé állók egy része az egész cirkuszban arra talál alkalmat magának, hogy a Blogtér üzemeltetőinek emberi és szakmai hitelét megkérdőjelezze,  BDk makacsságát már kegyetlennek és kissé értelmetlennek is találtam, jóllehet e makacsság elviségében, tisztaságában egyáltalán  nem kételkedem. De mivel leírtam, hogy ha ő elmegy innét, akkor megyek én is (akkor még úgy nézett ki, hogy a Blogtér dobja le magáról őt) - és az író a leírt szavaiért az életével áll jót - hát el is megyek.

De nem azért, hogy BDK-val szolidarizáljak. Azt már megtettem, azt hiszem.
Nem is azért, mert kételkednék a Blogtér vezetőségének személyes, ámbár a lényeget tekintve mellékes jóindulatában. Nem kételkedem bennük. Hanem - higyjétek el, nincs a szavaim mögött más, mint amit mondok - kiváncsiságból.
Szabadságvágyból.

Én nem tudom, de nekem a feleségem, oppardon a Blogtér, gyanús.

Van valakije. De nem tudom kije. Elköltözöm tőle, mielőtt ország-világ tudja, csak még én nem. Megvagyok én egyedül is. Ha pedig a Blogtér bizonyítja hűségét - nem hozzám, de a becsülethez, a nyílt tranzakciókhoz, a tiszta beszédhez - az egy év alatt biztosan kiderül.És akkor, ha így lesz, újra próbálkozom itt írással, egy csokor virággal neki. De ahhoz hogy így alakulhassanak a dolgok, mielőtt elmegyek, kicsit alaposabban elgondolkodom e helyt a Blogtér jobb jövőjén. Nekem arra kell vigyáznom, hogy ha az én szájamból hallod, szép legyen az igaz. De a Blogtér újdonsült, dogon fetish csilivili szájában ülve, nem lehet az szép, hogy is mondjam, egyszerűen igaz, nem látok biztosítékot rá. Nem rosszaságot érzékelek a vezetőségben, hanem ifjúi - vagy nagyon is öreg - tudatlanságot. Hozzájuk képest én kissrác vagyok, mazsola, egy jenő a felnőtt üzlethez. 

Hát ez már csak igy szokott lenni.

                                        
holnap folytatjuk

______________________________

 

Mozog a világ

http://hhrf.org/ungbereg/manz/0608/19.htm

 

Az előzményekből semmit sem olvastam, így lehet csak az a baj, hogy nem vagyok képben, de a mai Hónapló számomra érdektelen.

Nem hoz lázba sem az, hogy két éve mi hozta lázba BéDéKát, sem a provinciális sajtót ékítő nyelvhelytelenségek miatti panaszai, sem a pillangószív verseny állása, amiről mellesleg fogalmam sincs, hogy mi fán terem.

Címkék: bédéká

Kornis Mihály búcsúzása a Blogtertől - 1.

Folytatásos búcsúlevél

Kedves Blogtér! Kedves Balla D. Károly! Kedves Parakovács Imre, kedves én! Mindannyiotoktól bocsánatot kérek, jóllehet különböző okokból. Kipattant itt egy vita jó egy hete. Összefoglalom, ahogy én értem.

Kornis Mihály velem együtt a blogter.hu rendszerében vezette blogját. Az ingyenes szolgáltató saját szerepét félreértve néhány vezetője révén maga is részt vett a blogközösség életében, volt saját blogjuk, kommentálták a felhasználói blogok bejegyzéseit, a gépház-blog például messze túlment a szolgálati közlemények publikálásán. Ez akkor vezetett először konfliktushoz, amikor egy húzásuk - PKI túlszerepeltetése - részemről erős bírálatot kapott. Ekkor kéményen beszóltak nekem és nagyjából eltessékeltek. Ami egy szolgáltatótól igencsak megkérdőjelezhető magatartás. Kornis Mityú az elmérgesedett vitában mellém állt - persze a maga módján.

Kedves Blogtér! Kedves Balla D. Károly! Kedves Parakovács Imre, kedves én!

Mindannyiotoktól bocsánatot kérek, jóllehet különböző okokból. Kipattant itt egy vita jó egy hete. Összefoglalom, ahogy én értem. A vita szerintem egyáltalán nem volt felesleges: a végére, mint olvasható, az összes résztvevő megbánta, amit tett, és mindenki önmagát múlta alulfelül kompromisszumkészség tekintetében. Én sem szeretnék lemaradni, tehát egy időre kiiratkozom a Blogtérről.

Nem haraggal, hanem kiváncsi figyelemmel, mondani se merem, szeretettel. Figyelni fogom, mi zajlik. Kis személyes napilapom fügetlenségét azonban zordonul őrzöm, úgy, ahogy azt Petői Sándor, forrófejű bloggertársam a nagy magyar irodalomban hajdan a nagy magyar pusztába üvöltötte:

Fázunk és éhezünk,
átlőve oldalunk,
részünk minden nyomor,
de szabadok vagyunk!

Majd figyelem a Blogteret nélkülem, önmagában, objektíve, ahogy van, a vanását, amíg meg nem értem, hogy kik, miért s mire óhajtanák felhasználni a tényt, hogy a nevem történetesen és szinte véletlenül, és csak egy icipici területen ugyan, de ha idebloggolok, tagadhatatlanul összekapcsolhatóvá válik a Blogtér amugy, komolyan mondom, multi és paraszimpatikus világával.
Ha tetszik nekem az, aki vagy ami az itt olvasható blogok, köztük az én személyes napilapom farvizén óhajtaná szállítani, mi több, el is adni a maga fasza kis portékáját, akkor majd visszajövök. Adok magamnak tünődni ezen egy évet, ha nagyon tehetséges vagyok, egy felet. Addig biztosan kiderül, hogy mi ez itt: blogszolgáltatás, vagy a médiaipar egyik hirdetőfelülete?

Netán ez is, az is.

De melyik ágáé?

Nekem nem volna baj például, ha a Noam Chomsky mögött álló jelentős szellemi erők ámbár nem tudom, vane pénzük, csak egy kanyi lovuk akár most mohón felvásárolták a Musa e kies bájú, elektronikus Parasnasszát azért, hogy az emberi gondolat szabadságának, nagyvállalatok érdekekeitől független mozgásának helyet biztosítsanak. Idevágtatnék gyorsan, hadd legeltessem én is itten a törpeponi Pegazusomat!

De nem vagyok benne biztos, hogy mostanában a szabadságom kopogtat a Blogtér ajtaján. Sokkal inkább az az érzés uralkodik el izgatott bensőmön, ami a három kismalacén is, amikor a Nagymamának öltözött Parakovács El Lobo koppantott az ajtajukon, piros pöttyös kendővel a fején. Sejdítem a farkas csikorgó mosolyában az étvágyat.

Politika- és finomságos zsozsószagot érzek

Jó is az, ha nem rajtam keresik, bújtatva, hanem én találom, a magam akaratából és szívélyes jóváhagyásommal. Egy szép napon bujdogálni kezdett a postaládámba Blogtér aláírással egy Videobomb nevű, spamgyanús linkekkel felszerelt hirdetmény, amit azonmód, orrcsipesszel a szemétládába hajintottam, meg se néztem, mi a (fütty) az, de az aláírásából láttam, hogy a Blogtér általam különben tök normálisnak ismert fenntartóinak közük van ehhez a (fütty)höz, gondoltam, ja persze, veri őket az új főnökség, mint az ördög a feleségét, szegények, hajigálniuk kell a videobombát. Azzal el is felejtkeztem volna az egészről, hiszen mostanában nagyon sokat dolgozom és megbocsájthatatlanul kevés időm van még a saját Blogtéren felállított napilapom, a FELIRATOK A FEHÉR ÉGEN gondozására is, itten van, ez, amibe írok épp, ha igaz, amit nagyon is szégyellek (mármint azt, hogy ilyen kevés új felirat reppent föl mostanában az én fehér égboltomra), s a tisztelt Olvasó szíves elnézését kérem, szeptemberben ez már nem így lesz, naszóval

Akkor kapok egy hangsúlyoznám, tisztességes, de kétségbeesett emailt Prosperótól, nézném már meg, olvasnám el a BDKval elmérgesedett vitájukat, és írnám meg neki, mi a véleményem az ügyről.

Amennyire jólesett, hogy tekintélye van előtte a szavamnak, annyira zavarba is hozott; nyomban éreztem: Balla D. Károly háta mögött nem írhatom neki még azt se, hogy neki van igaza, nemhogy az ellenkezőjét. Ezt ő talán tudná is, ha nem volna pont annyira kiborulva, mint egy tisztességes ember szokott olyankor, ha már tudja, tévedett; mindegy, azzal, hogy a véleményem kéri, bevon egy vitába, amihez semmi közöm, gondoltam, mielőtt elolvastam volna a vitát, na mindegy, előbbutóbb úgyis színt kell vallanom: anyáme nékem Parakovács Imre, vagy a TMobil, majd ennek kapcsán sort kerítek rá

Úgy is lett.

A vita, lám csak, tényleg a Blogtér elparakovácsosodásának tragikomikus történetéről, a tehetséges nyelvbűvész és geniális politologiai illuzionista érthetetlen elblogteresedésének szomorú históriáját ragozta, végehossza nélkül.

Itt, elöljáróban mindjárt leszögezném, PKI. nem anyám ugyan, nem is reklámemberem, de mint Mikszáth, aki vagyok, mondaná: ő egy ifjú újtörök, a liberális sajtó talán egyetlen, sűrűn pislákoló reménye, akinek a véleményével még a leginkább egyetértek (számszerüsítve: kéthavonta egyszer) a napilapok off line romhalmazában. Például még nem köszönte meg neki a mai napig sem a Gyurcsánykormány propagandafőnöke, hogy Imre mondta ki először a magyar sajtóban a jövő megoldását, tudnillik hogy mi a túrónak szólítják fel O.V.-t, mondjon le? A Fidesz addig moccanni nem tud, amíg ő tartja a kezében. Az a jó, ha nem mond le. Le ne mondon! Ezt az igazságtól sziporkázó gondolatot Para előtt a Gyurcsány píárcsoport nem látszott tudni. Para egy édes, pityókás vasutas, aki időközönként nagyon jókat mond a mi rejtőjenői életünk szaharai pályaudvarán. Amikor nem a Blogtéren szendvicsel. De biztos nem tehet róla. Valami történhetett. Innen üzenem :Para, mindentől függetlenül, szeretem a humorodat! Most aztán meg pláne, hogy többet nem látlak Lottó Ottónak itt. Bocsáss meg, ha bármivel, akaratlanul megbántottalak. Keep on, Doctor!

holnap folytatjuk

_________________________________

_________________________________

blog: feljegyzések az üvegházból - épített télikertek budapesten - notebook blog - akku 1 év garanciával - marketing blog - postai levél címzés, boríték helyes megcímzése - honlap google optimalizálás

A nagy piktor tucatja

Balla D. Károly írása

http://hhrf.org/ungbereg/proz/06/nagy_piktor_tucatja_i.htm

 

Megjelent: Népszava, Szép Szó, 2006/július 29.

 

 

 

 

Hát most bajban vagyok!

Kritizálnom kellene, vitriolos tollal, kegyetlenül, de mit tegyek, tetszik BéDéKá szösszenete.

Tetszik az ötlet, tetszik a stílus, és tetszik a gyanítható csattanócska is.

Inkább mást kellett volna olvasnom!

Címkék: bédéká

Első fecske.

Balla D. Károly, azaz nickje szerint BéDéKá kívánságára elkezdtem olvasni írásait, mert jó szórakozásnak tűnik a dolog.

Bár kicsit nehezen indul a játék, de majd csak kikerekedik belőle valami.

Vagy sem.

Elsőre nem értettem, hogy mely írásait is kínálja céltáblának BéDéKá, de végül is a felkínált listából a sor elején szereplővel kezdem:

 

Balla D. Károly: Haza a hálón

Megjelent: Új Szó (Pozsony), 2006 . július. 22.

http://hhrf.org/ungbereg/epc/06/haza_halon_i.htm

 

A későbbiekben elkövetendő fogalmi tévedéseim előzetes magyarázataként magamról annyit, hogy nem vagyok író, nem vagyok irodalmár, sőt még értelmiséginek sem tekintem magam.

Használom a szavakat, úgy ahogy jónak vélem. Ha tévedek, majd a hozzáértők, kiigazítanak.

 

BéDéKá irodalmi munkásságát nem ismerem, nem tudom, hogy szépíróként milyen a nyelvezete, de mint esszé és közéleti író (kizárólag a fenti írásműre alapozva véleményem) a stílusa korrekt, jól olvasható, bár nélkülözi a magyar nyelv igazi szépségeit.

Lehet, hogy végre el kellene olvasnom egy regényét is?

 

A témaválasztás BéDéKá szempontjából érthető, de tőlem teljesen távol áll. Nem azért, mert határon kívüli kisebbségi értelmiségiek problémájával foglalkozik, hanem azért, mert hidegen hagy bármely (akár határon belüli) helyi értelmiségi csoport belterjes gondja.

 

Azonban, ha a felvetett kérdést általánosítjuk, az igen izgalmassá válik.

Vajon mennyire modernizálódott a kortárs magyar értelmiség?

Gondolom, a többség az Optima írógépről már áttért a szövegszerkesztőre, de vajon mennyire használják ki a hálóvilág lehetőségeit? Mindarra, mindabban, amit BéDéKá cikkében felsorol.

A választ persze nem tudom.

Címkék: bédéká

BéDéKá búcsúfelhívása

Blogtéri hónapjaim alatt két blogíró társammal rúgtam össze úgy a patkót, ahogy nem kellett volna. Persze akkor is a magam igazát védtem, de talán túl vehemensen. Volt a dologban némi fölösleges kakaskodás, meg talán félreértéseken alapuló indulat is. Kószáról és Szamárfülről van szó, akiket most nemcsak nyilvánosan megkövetek, hanem egyúttal egy eddig sehol nem látott és hallott felajánlást teszek számukra.

Kedves Kósza, Kedves Szamárfül!


Számomra fontos a mértékadó kritika, a más szempontok alapján szerveződő szemlélet, a sajátomtól olykor gyökeresen eltérő értékítélet. Mivel a ti kettőtök kritikájával kellett úgy szembesülnöm, hogy nehéz volt ellenérveket találnom, mert markáns véleményetek bizonyos rendszer alapján jól megállt a lábán, és mivel ezek a nézeteltérések épp kettőtök esetében vezettek élesebb konfliktushoz, sértődéshez, haraghoz (miközben végig éreztem, hogy talán ezúttal önnön szellemi duhajkodásunk áldozatai vagyunk), ezért most úgy döntöttem, hogy kezetekbe adom magam. Legyetek elővéleményezőim úgy, hogy ezentúl másutt közzétett gondolataim csakis a ti szűrőtökön átjutva, előzetes és kellőképpen éles, ha kell, kíméletlen kritikátokkal illetve jusson el a Blogtér közönségéhez.

Mindezt technikailag a következőképpen gondolom.

1) Meghívlak titeket társbloggernak a Manzárdba (miközben én már többet nem írok bele, így helyben nem lesz módom a viszontkritikára - és ezt épp így akarom!).

2) A nektek megfelelő gyakorisággal - ahogy időtök, kedvetek engedi; én persze azt szeretném, ha minél sűrűbben - figyelitek a frisseim listáját (bárhol is posztolok a világban, minden oldalamba beépítem ezt a listát, itt most a jobb hasábon van és Összes friss a neve, de talán majd hangsúlyosabb helyre kerül). Ezek a linkek mindig oda vezetnek, ahol az új írásom publikálásra került. Belenéztek, ha felkelti az éreklődéseteket, elolvassátok. Ha nincs hozzáfűzni valótok, akkor azzal vége is.

3) Ám ha valamely véleményemmel, megállapításommal nem értetek egyet (ami oly sokszor megesett itt velünk!!), akkor ennek a legélesebb módon hangot adtok, kíméletlen, ha kell, megsemmisítő kritika alá veszitek az írásomat egy tetszésetek szerinti hosszúságú, stílusú, hangnemű posztban, mégpedig itt, "az én manzárdomban", hogy véletlenül se kerülhessem el a szembesülést, s hogy azzal is szembe kelljen néznem: nem idegen helyen, hanem éppen az általam meghódított virtuális térben képeződik meg az ellenvélemény, a más szemléletre, világlátásra alapozott markáns kritika.

Kedves Kósza és Szamárfül! Ha ezt így elfogadjátok, akkor először is nagyon szépen megköszönöm, hogy opponenseim lesztek egy időre, utána pedig tisztázzuk az apróbb részleteket. Mindenesetre első igenetek után azzal kezdem, hogy küldöm a meghívót és kiegészítem a fejlécet így: Manzárd - ahogy Kósza és Szamárfül látja. (Itt két lehetőség is adódik. Lehettek közös blogban, de lehettek külön-külön is, mivel két Manzárdom is van a rendszerben, a másikat bármikor "visszavehetem" a pillangószívtől).

Minden komolysága mellett - és tudom, ez tőletek sem idegen - fogjátok fel a dolgot ti is játéknak, szellemi kihívásnak. Én ezeken túl másnak is tekintem: a magam toleranciapróbájának és kései tanulási kísérletnek.

Örülök, ha ebben partnereim lesztek arra az időre, amíg nektek is kedvetek telik benne.

------------------

Bloggerként én ezzel búcsúzom a Blogtértől, megköszönve minden írótárs és olvasó figyelmét, együttgondolkodását, szolidaritását - és, lásd fentebb, ellenvéleményét is. Üsse kavics, köszönök mindent a szolgáltatónak is.

Az itteni és a másik Manzárd archívuma szándékom szerint "örök időkre" elérhető marad, a Frissek listája itt és mindenütt, ahová beépítettem, naprakész lesz. Mielőtt megfelelő operatív bloghelyet találnék magamnak, visszavonulok régi fapados UngParty Manzárdomba, amely a HHRF szerverén fut hatodik éve.

A http://raz.dva.try.hu link most éppen oda mutat.
Címkék: blog, blogter, személyes

BéDéKá a Blogtérről utoljára

prospero.jpgNo, hát ez is megvolt. Prospero nyilvánosan bocsánatot kért a Blogter hivatalos szolgáltatói blogjában, a Gépházban.

ezúton kérek elnézést a közösségtől és BDK-tól, amennyiben a megengedhetőnél erőteljesebb hangon szóltam hozzá BDK postjához (lásd 18-as comment), jelezve számára, hogy békés hely lévén csendet kérek tőle vagy úriemberként távozzon. Nos, amit jócskán félrelőttem, hogy neki a Blogtér nem holmi étterem, bulihely vagy chatszoba, hanem egy olyan igazi szállás, ahol rendszeresen közzé teszi gondolatait, kiadja lelkét. Ebből az aspektusból minden szolgáltatói keménység zűrös hatalmi túlkapás, ezt elismerem.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ezt nekem nem kell erőszakosan kikényszerítenem, azzal érvelve, hogy nem érem be magánlevelében történt bocsánatkéréssel, hiszen a sértés nyilvánosan történt. Mennyivel nagyvonalúbb lett volna belátni elsőre, hogy a blogger bármikor beinthet a Blogtérnek, de a Blogtér emberei nem inthetnek vissza. Bizony nem. Merthogy ez nemcsak zűrös hatalmi túlkapás, hanem teljesen elfogadhatatlan magatartás egy szolgáltató részéről, pláne ha a véleménynyilvánítás szabadságát hirdeti.

A cégvezető belátása azonban kétes értékű, mert a bocsánatkérés komolyan vehetőségét sajnos megkérdőjelezi a bevezető:

...a borjúpörkölt utáni és borozás előtti balcsifílinges happységet pedig amúgy sem tudom komolyan venni, mint ahogy szerzője sem szánhatta annak. Annál azért okosabbnak gondolom, hogy engem komolyan is ennyire hülyére vegyen.

Azért az szép, ha a nagyfőnök hivatalos közleményében beszámol a népének arról, hogy mit vacsorázott.

Én azonban ezen túl: egészségére váljon! - nem sok jót mondhatok. Mindent megírtam korábban. Ami pénteken az elhíresült 18. kommentet kiváltotta, az így hangzott:

"A jövőben kizárólag a Blogtér technikai szolgáltatásait kívánom igénybe venni, a blogíró társakkal és persze az olvasóimmal örömmel tartom a kapcsolatot, de a Blogtér vezetésével semmilyen közösséget nem vállalok..."

Ha erre akkor a nyilvános és nyílt eltanácsolás volt a reakció, akkor hogyan hihetnék el egyetlen szót is abból, amit most összehord borjúpörköltje után Prospero nagyfőnök? Miket is ír? Hogy BDK rendszeresen "kiadja lelkét"? Jelentem, sem kiadni, sem kilehelni nincs szándékomban. Pláne nem a Blogtér vezetőinek a kedvéért. Doranskyval meg éppenséggel hétfőn ezekkel a sorokkal zártam le a Prosperónak is küldött magánlevelezést:

"Azt kértem, hogy ma 12-ig Prospero magánlevelével azonos tartalmú és súlyú nyilvános hozzászólás szülessen, amely felülírja a 18. bejegyzést. Nem történt meg. Ezek után nekem semmilyen kérésem, elvárásom veletek szemben nincsen. Nem kívánok veletek semmiben együttműködni."

Ezeknek a nyilatkozatoknak az ismeretében miért is játssza a naivat Prospetro kedd este: "segits nekünk ebben a tanulási folyamatban"?? A Mester nem vette észre, hogy

EZ VOLT AZ OKTATÓFILM? Az, ami eddig történt.

Az én "tanításom" annyi volt, hogy bebizonyítottam: amit szabad a szaros kis bloggernak, azt nem szabad a nagy szolgáltatónak. A blogger (BéDéKá ugyanúgy, mint Pityipalkó) bármikor beinthet a Blogtérnek, de a Blogtér emberei nem inthetnek vissza. Bizony nem. Ha pedig mégis, akkor utána hiábavaló a bocsánatkérés és magyarázkodás: a blogger veszi a kalapját, mert amíg van másik szolgáltató, addig le se szarja a Blogtér üzleti érdekeit, és ha forog a gyomra egy túlnyomott reklámtól, akkor keres olyan helyet, ahol nem adagolják túl számára a lepukkant médiasztárt, s ha mégis, akkor úgy fikázhatja, ahogy neki jólesik. Ezt kellene inkább megtanulni és nem arról hablatyolni, hogy "egy virtuális értékrend mentén járunk el". Aha. Virtuális értékrend. Mentén. Járunk el. Vacsorázni, gondolom.

No, erről ennyit. Ahogy másoktól, úgy Prosperótól is elfogadom, hogy elnézést kért. Sőt, őszintén meg is köszönöm. Így mégis emeltebb fővel távozhatok: pont ezt akartam kikényszeríteni. Ám ez csupán azt jelenti, hogy nem haragszom. Sem többet, sem kevesebbet. Azt például egyáltalán nem, hogy bármilyen közös ügyben ezután részt kívánnék venni.

A Blogtérnek mint bárki számára hozzáférhető ingyenes bloghelynek a technikai szolgáltatásait igénybe vettem volna továbbra is, ha nem olyan lett volna erre a bejelentésemre a reagálás, mint amilyen, vagy ha időben megtörtént volna a visszakozás. Nem történt meg, a borjúpörkölt utáni és borozás előtti balcsifílinges happységet pedig amúgy sem tudom komolyan venni, mint ahogy szerzője sem szánhatta annak. Annál azért okosabbnak gondolom, hogy engem komolyan is ennyire hülyére vegyen.

Most akkor megint illenék mindenki önzetlen támogatását és részben egyetértő, részben kijózanítóan kritikus véleményét megköszönnöm, de ezt már egyszer megtettem. Ezt követő utolsó blogtéri posztomban, amely egy felajánlást, felkérést, felhívást - vagy mit - fog tartalmazni, meg amúgy is teszek még egy utolsó tiszteletkört.

Addig is kis türelem, s a távozásomat máris benövi a rózsa.

_____________________________

 

 

Közösség és BDK

 

35 hozzászólás

[prospero] Vihar zajlik a Blogter közösségben és immár ideje szélcsendet kérni a vitorlánkba. Remélem, elnézitek nekem a tóparti képzavart, de éppen a szabimon, a Balcsin ücsörgöm egy asztrológiai táborban, és a közös borjúpörköltes vacsi és a nagymosogatás után vagyunk, még a borozás előtt.

Szóval félig még a szabiban, ezúton kérek elnézést a közösségtől és BDK-tól, amennyiben a megengedhetőnél erőteljesebb hangon szóltam hozzá BDK postjához (lásd 18-as comment), jelezve számára, hogy békés hely lévén csendet kérek tőle vagy úriemberként távozzon. Nos, amit jócskán félrelőttem, hogy neki a Blogtér nem holmi étterem, bulihely vagy chatszoba, hanem egy olyan igazi szállás, ahol rendszeresen közzé teszi gondolatait, kiadja lelkét. Ebből az aspektusból minden szolgáltatói keménység zűrös hatalmi túlkapás, ezt elismerem.

Nos, kedves Közösség, őszinte leszek, nagyon rosszul esett, amikor egy kommentben azt olvastam, hogy nálunk aztán nincs szellemiség, holott összes kisérletünk azt szolgálja, hogy valamiért a blogter szellemi műhely lehessen. Amikor kiemelünk (közösen a serpákkal) blogokat, egy virtuális értékrend mentén járunk el.

Kedves Közösség, a Blogter azonban nem lesz nyugalmas hely, itt mindig lesznek kisérletek, még akkor is, ha azokat Ti bulvárként, pszeudo-szemétként vagy a hagyományos média mintájaként élitek meg! Nem leszünk egy unalmas és összemosott, mindenki számára konszolidált hely. Lesz mindig új szolgáltatás, lesz videó, és lesznek reklámok is, mert sohasem titkoltuk, hogy üzletet csinálunk és progressziv terveink vannak.

Kedves BDK, a magadfajta elhivatott blogtereseket viszont még jobban fel kell fedeznünk és büszkén kell mutogatnunk a külvilág-felé... megsértenünk sem szabad őket, hülye szolgáltatói beszólásokkal. Ezt tehát sokkal jobban kell csinálnunk! Azonban kedves BDK Neked is felelősséggel kell viseltetned a közösséged és felénk is. Nevezetesen nem indithatsz el olyan folyamatokat, amelyek során a minket gáncsokkal elhalmozó, rosszindulatú ellenségeink hangot kaphatnak, mert ez az egész közösségnek árhat. Sajnos, az elmúlt napokban ilyen hullámokat is ellinditottál, mégha erről nem is tudsz...

A Blogter tanul ebből a viharból, ami igazából nem BDK-ról, nem Paráról, nem rólunk kiadókról szól, hanem arról, hogy egy kicsiny virtuális tér mennyire sebezhető lehet és igazából mennyire fontos is lehet sokak számára. Ez utóbbi a legfontosabb, amit nekünk szolgáltatóknak tiszteletben kell tartanunk. A jövőben e mentén fogjuk munkánkat végezni. Azaz megtanuljuk, hogy ezzel miként élhetünk.

Végül BDK tisztelettel kérlek, hogy segits nekünk ebben a tanulási folyamatban és ha eddig web 1-es közösségként vagy web 1-es beképzeltté váló szolgáltatóként működtünk, akkor légyszives segits nekünk abban, hogy web 2-es közösséget épithessünk és ilyen példamutató szolgáltatóvá válhassunk. Kérünk, hogy végy részt ebben az eszmecserében és feledd személyes megbántottságodat. Gondolkozzunk és dolgozzunk együtt a közösség kialakitásán, kérlek, hogy segits nekünk ebben!

Kornis Mihálynak ezúttal is tisztelettel és barátsággal köszönöm emberi és baráti hozzáállását és tanácsát az ügy rendezése érdekében!

 

Kommentek

Tintaman
1

Tintaman 2006-08-15 21:30:43

Szerintem is érdemes átgondolni a dolgot és bízom benne, hogy BéDéká ad még a Blogternek és magának is egy esélyt, feledve a nagyrészt jogos sérelmeket.

Leeson
2

Leeson 2006-08-15 21:41:36

Prospero: ez már halottnak a csók szerintem. Jellemes ember ilyen búcsúkomédia után már nem somfordál vissza.

bajla
3

bajla 2006-08-15 21:43:39

Prospero: örülök ennek e bejegyzésnek, a hangnemének, tartalmának. örülök, hogy fontosnak találtad megszakítani nyaralásodat. ha ez, vagy egy hasonló hangú levél előbb érkezik, tán szerencsésebb lett volna. de talán még nem késő, mert itt már nem csak BéDéKáról van szó, többről, sokkal többről.

csöves
4

csöves 2006-08-15 21:53:18

Jól látod Lacza! Itt végtére is a blogter egész jövőjéről van szó...

am
5

am 2006-08-15 22:04:02

Minden olyan emberre szükség van, aki-nek önálló gondolata van, azt jó
stílusban közzéteszi és tele van öt-
lettel.BDK ilyen blogos.

zsuzsaferge
6

zsuzsaferge 2006-08-16 06:59:31

Rendszeres latogatoja voltam Szoke Andras blogjanak. Mi tortent, ami miatt nem talalhato meg tegnap ota? Ha az emlekezetem nem csap be, reg ota nem volt frissitve. Mit tett, amivel megsertette a felteteleket? Lehetne hogy errol is irjon a szerkesztoseg?

thomaskerekes
7

thomaskerekes 2006-08-16 07:44:08

ez így korrekt

Isten Állatkertje
8

Isten Állatkertje 2006-08-16 08:44:31

Szerintem is így korrekt. Örülök ennek a fordulatnak!

(Itt a blogomban, a 4. kommentemben fűztem pár gondolatot hozzá, csak hogy velem kapcsolatban is mindenki tisztán lásson, ha már korábban én is véleményt mondtam pro és kontra.)

négerbirka
9

négerbirka 2006-08-16 08:54:11

"ellenségeink"

úristen,ti hány évesek vagytok? 8?

Kaktuszka
10

Kaktuszka 2006-08-16 09:36:37

Hát aki asztrológiai táborba jár, attól nem sok jót várok.

Erdő lánya
11

Erdő lánya 2006-08-16 09:43:05

Kaktuszka: ne személyeskedj, légy szives! Az, hogy ki mit csinál a szabadsága alatt magánügy. A munkájának a mércéje pedig az, amit ott az asztalra tesz. vagy csak lemaradt a megjegyzésed végéről a mosoly?

bakura
12

bakura 2006-08-16 09:44:46

Most miért? Az asztrológia engem is nagyon érdekel... :)

Zebra
13

Zebra 2006-08-16 09:46:28

Szerintem ez így rendben van.

bajla
14

bajla 2006-08-16 10:06:19

Doransky: köszi az információt, most már tisztábban látok. eddig csak Zsoltu szempontjai szerint hallhattunk a hírről.

thomaskerekes
15

thomaskerekes 2006-08-16 10:20:28

így egész más a dolog

András
16

András 2006-08-16 11:10:50

Skacok, kicsit imázs- hangulat- és közösségromboló, hogy egy tulajdonképp személyes ügyet nyilvánosan tárgyaltok....

prospero
17

prospero 2006-08-16 11:28:59

András, igazad van, sajnálom.

Szőke blogját megszüntettük, Zsoltut felkértem, hogy fejezze be jóhirnevünk rombolását.

Remélem, ezzel befejezhetjük a témát.

zsoltu
18

zsoltu 2006-08-16 11:45:48

én az oldalról a kért kontentet levettem. 2 perce beszéltem andrással, elmondtam neki, hogy miben maradtunk Csabával. ezzel a közvetítői feladataim lezárultak.
részemről az ügy lezárva.

Péter
19

Péter 2006-08-16 12:27:07

Én azt hiszem, hogy a bocsánatkérés, illetve prospero álláspontja korrekt. Mondjuk azt nem hiszem, hogy BéDéKá meggondolná magát ettől, de prospero ennél sokkal többet nem tehet.

Costas
20

Costas 2006-08-16 12:27:15

nagy kérdés, h para részéről is lezárva-e???

Kamasz
21

Kamasz 2006-08-16 13:36:19

prospero fut egy ertekes felhasznalo utan, kulonosen ugy, hogy ez akar egy lavinat is elindithat. ez nem bocsanatkeres, hogy onzo erdek. szanalmas ez az ember es az egesz helyzet.
ha figyelmesen olvassatok a szoveget, akkor meg tenyleg nem neveznem bocsanatkeresnek...

Pizsama von Flanel
22

Pizsama von Flanel 2006-08-16 14:25:01

Korrekt! Hisz tévedni emberi dolog. Az más, hogy BDK-ban, de talán a Blogteresekben is benne marad ez a tüske! De talán később pont ez a maradandó, folyamatosan szúró érzés figyelmeztet mindannyiunkat arra, hogy többé ne történhessen ilyen...

BéDéKá
23

BéDéKá 2006-08-16 16:51:01

válaszom

Gegii
24

Gegii 2006-08-16 18:53:25

Őszintén ez röhej. Az egész. Röhej, hogy BDK eredeti postja vezérblog volt és ennek ellenére azt sérelmezi, hogy őt izélgetik meg "beintenek" neki. Én őszintén leszarom a blogter meg BDK üzleti érdekeit is, de a blogter-nél lojálisabb ingyenes szolgáltatást még nem láttam. Semmiféle formában. Én kérek elnézést. Nem hiszem el, hogy egy tanult, sikeres és okos ember ennyire mimóza legyen. Ez csak sértődöttség. Prospero helyében teljesen mást postoltam volna ide. De. Nem vagyok a helyében.

Ynah
25

Ynah 2006-08-16 19:00:27

Vihar a biliben. Kicsit túljátszott már ez a Tma. Ha a fentebb megkövetett úriember kevésbé játszaná a sértett herceget fegyverként használva nézettségét,olvasottságát talán meg lehetett volna oldani ezt az egész problémát egy egyszerű levéllel.
Ez az egész immáron egy direkt indukált konfliktus melyben BDk kiélheti magát,tetszeleghet a képzelt szélmalomként őt ostromló blogter elött. Akik pedig szellemiségét szeretik segédkezet nyújtanak. Hát rajta. Csak azt remélem,hogy PKI nem fogja detto megirigyelni másik hárombetűs nagybetűs írónkat mert kezdődhet újra az egész immáron fordított felállásban!

Caveman
26

Caveman 2006-08-16 19:50:38

Kamasz - igen Prospero beismerte, hogy hibázott. Legalább a Blogter nem egy üres e-mail, amiben közlik veled, hogy ki vagy rúgva (lásd: Mr. A).

Szerintem meg Te vagy egy szánalmas bértollnok :-D ki fizet Zsoltu vagy a konkurens szolgáltatók valamelyike?

Lavinát :-D Persze...

kamasz
27

kamasz 2006-08-16 22:52:04

sajat blogteres kapcsolatod probalod palastolni, hogy viccesen bertollnoknak nevezel?

nekem nem fuzodik erdekem egyik szolgaltatohoz sem, sot meg blogot sem irok, de prospero postjan egy szanalmas vergodesnek tartom

ez az ember egy nagy vesztes szerintem, de ez mar tenyleg maganvelemeny es semmi koze az itt elhangzottakhoz

Dr. Minorka
28

Dr. Minorka 2006-08-16 22:53:15

Caveman, biztos, hogy ő IS bértollnok?:)

prospero
29

prospero 2006-08-17 20:45:50

köszönöm megértéseteket és nem győzöm hangsúlyozni, hogy szeretnénk tanulni az ügyből.

és külön köszönet ezekért a postokért, bár tudom nem miattunk írtátok, hanem a saját közösségetek / közösségünk védelmében. ez igazán szép!

http://goldmund.blogter.hu/?post_id=70786

http://kiccsillag.blogter.hu/?post_id=70739

Mark'yhennon
30

Mark'yhennon 2006-08-18 16:13:38

OFF: Segítség! Nem tudok belépni. Azt írja, ki, hogy nincs ilyen felhasználó. Mit csináljak?

Keresem Mutant e-mail címét, de nem találom. Mindegy, tippelek, és küldök nyakra-főre, hátha beletrafálok. :)

:ON

Mark'yhennon
31

Mark'yhennon 2006-08-18 16:20:56

OFF: Megjavult. Nem tudom, kinek kel megköszönni, de köszönöm.

:ON

kalokagatia
32

kalokagatia 2006-08-20 21:00:55

A demokrácia nagyon sérülékony dolog.Aki gyakorolja,tudja,a legnagyobb diktatura az egyénnek önmagával szemben.Addig cselekedhet az egyén,míg a másik személy életterét nem sérti.Kemény dolog.Ki hallgatja?A bocsánatkérésetek a legrosszabb időket idézi.Miért kell esdekelni egy nyilt fórumon? Addig van értelme a dolgoknak,amig mások értékrendjét nem sérti.A Blog szabályainak betartását a serpák figyelik.Felelősek mindenért,ami napvilágot lát.Aki,elfogadta az alapszabályt alkalmazkodnia kell.Ha eltér,megsérti a rendet miért kell bocsánatért esedezni?Ki a nagyobb a blogista,vagy a szabály?A blogista,vagy közösség?El kellene gondolkodni.A bocsánatkérés nagyon súlyos dolog.Következményekkel jár.Jólmeggondoltátok?

prospero
33

prospero 2006-08-20 21:40:31

tudod kalogakagatia, mi ezt még nagyon tanuljuk. nem akarunk itt hiper okosnak látszani, kitaláltunk egy serpa szisztémát és figyeljük miként működik... ilyen egyszerű, a bocsánatkérés meg inkább emberileg ment

azért az új idők új szelei kapcsán érdemes elolvasnod ezt, tanulságos:

http://jovonezo.blogter.hu/?post_id=70880

Komor
34

Komor 2006-08-22 17:55:43

Ha BDK nem csak önérzetes, hanem konstruktív is, akkor túl tud lépni a megélt sértésen. Szívből remélem. Bár írásait keveset olvastam, az biztos hogy egyéniség, és ha bosszantó is, kevesebbek lennétek nélküle.

Egy lelkes olvasótok.

_________________________

 

szolgáltatás - tiszta ivóvizet a pohárba

 

 

Furbájol (eredményoldal)

Utoljára jelentkezem a Blogtéren az identifikciós játékommal, amely majd velem költözik új helyemre. Egyelőre csak visszatért a bázisául eddig is szolgáló UngParty és Pánsíp keretei közé.

Ígérem, hogy a leendő új fordulókról ilyekszem úgy hírt adni, hogy mindenki időben értesülhessen róla.

Az új feladványszó kiválasztásában és az előző forduló győzteseinek a kihirdetésében átcihelődésem miatt kis türelmeteket kérem.

Addig is lássuk >>az összegző oldalt! (A linket töröltem. Az oldal megvan, de csupa blogter.hu-oldal van rajta belinkelve - ezek már nem élnek, mivel a blogter megszűnt. Megszűnt a Nolblog is, de a SEO örök.)

BéDéKá cihelődik - 1

blogtér | megszűnt a blogter.hu | bdk személyes afférja a szolgáltató vezetőivel - A Blogtér.Hu megszűnése óta a korábbi linkek nem működnek, utólag töröltem őket - bdk

Úgy érzem, a Blogtéren való szereplésem közel 9 hónapja alatt bizonyos erkölcsi tőkére tettem szert (mi szerény szavak!), a nyilvánosság egy számomra fontos szegmensének a támogatását élvezem. Meglehet, mégsem okos dolog ezt szó nélkül és azonnal feladni.

Kedves olvasóim és blogíró társaim a Blogtéren!

Elegánsabb és számomra is könnyebb megoldás lenne soha többé nem nem jelentkezni a Blogtéren. Ezt azonnal el is határoztam pénteken este, amikor a szolgáltató egyik legfőbb vezetője, Prospero ezekkel a szavakkal illetett:

"kedves BDK, kérem, ne írj ilyen hangú postokat ellenünk, amennyiben elveinkkel - szellemiségünkkel nem értessz egyet kérlek, korrekt módon távozz. A távozásod esetén természetesen minden technikai segítséget megadunk Neked, hogy segítsük új szolgáltatóhoz való költözésedet. Amennyiben amardsz, akkor viszont szeretném, ha gondod van, nekem jelezd direktben, üljünk le beszéljük meg és legyünk konstruktívek. Mi nem azért dolgozunk, hogy ilyen hangnemmel szembesüljünk, ez nekünk a hivatásunk. Köszönöm és várom megkeresésedet." (Ennek a posztnak a 18. hozzászólása.) 

Hogy is lehetne másként az "amennyiben elveinkkel - szellemiségünkkel nem értessz egyet kérlek, korrekt módon távozz" kijelentést értelmezni, mint úgy, mint írva vagyon: amennyiben nem értesz egyet velünk, távozz! Egyenes beszéd. És ugyan mit jelenthet az, ha a házigazda felajánlja, hogy segít az elköltözésben? Ugyanazt: személyed nem kívánatos, ki vagy rúgva.

Ennél én már sokkal kevesebbért otthagytam szerkesztőséget, kiadót, lapot, szövetséget, s a legtöbbször szó nélkül. Akkor is, ha nagyot vesztettem emiatt lehetőségben, egzisztenciában.

Hogy most mégis eldöntöttem, jelentkezem (habár a posztomat nem a Blogtéren teszem közzé, oda csak belinkelem - de ez is jelentkezés, beírás), az számomra több napi vívódás és igen súlyos, fájdalmas döntés eredménye. Van a kompromisszumnak egy határa, amely már megalkuvás. Úgy érzem, akaratom ellenére erre a szűk mezsgyére tévedtem, rossz érzéseim vannak, egyáltalán nem vagyok biztos abban, okos dolog-e (újra) kiállni igazságom mellett. Előre hallom azok nem alaptalan kritikáit, akik magam-kelletéssel, gerinctelenséggel, rinyálással fognak vádolni. Nem fogok nekik ellentmondani; egyáltalán: senkinek sem fogok. Amit fontosnak gondolok, azt megírom itt, hozzászólásokat csak tőletek várok, reagálni legfeljebb a tisztázó, pontosító szándékú kérdésekre fogok.

No, akkor a lényeg: a pénteki prosperói főmű után miért tettem be újra a lábamat a Blogtérre? Először is szombaton azért, mert addigra nem lehettem biztos abban, valóban ő írta-e a posztot (nem volt bejelentkezve, lentebb visszaéltek a nevével). Kértem, ismételje meg bejelentkezve, ha valóban tőle származik ez az eltanácsoló szép üzenet. Nyilvánosan ezt azóta sem erősítette meg (bár nem is cáfolta), ellenben két magánlevelet is írt. Már az elsőben azt kérte, hogy levelét ne publikáljam. Holott leginkább a Blogtéren belüli döntésekről, illetve saját véleményéről értesít. Mivel pedig ez a vita a nyilvánosság előtt zajlott, úgy gondoltam, a 18. bejegyzéssel teljesen ellentétes tartalmú magánlevele szintén a nyilvánosságra tartozik.

Ezért a leghatározottabban arra kértém Prosperót, magánlevele tartalmának megfelelő és azzal azonos súlyú nyilvános hozzászólással tegye helyre a helyzetet, tisztázza a Blogtér vezetőinek hozzám való viszonyát.

Nem tette meg, ellenben újabb magánlevelet írt: ő már szabadságon van és most elutazik, majd 20-a után...

Ezt természetesen nem fogadtam el, kibúvónak éreztem, hiszen ha magánlevélre volt ideje, módja, ugyanezzel az erővel egy három mondatos kommentet is betűzhetett volna. Ezt megírtam. Választ már nem tőle kaptam, hanem Doranskytól, újra csak publikálhatatlan magánlevelet. Itt ezt a szálat most megszakítom, a neki írt választ is publikálni fogom. Most továbbra is arról, miért jelentkezem.

Nem olyan könnyű eljönnöm a Blogtérről, mert lezáratlan dolgaim vannak itt.

Először is ez az egész ügy, amelyből ha most szó nélkül kiszállok, akkor a helyzet részemről azzal szakad meg, hogy Prospero eltanácsolt, én pedig rákérdeztem, hogy valóban-e. Az olvasó csak ennyit lát, a nagyfőnök magánlevelét nem ismeri, sem az én reagálásomat. Pedig nagyon is hozzá tartoznak a történethez.

Aztán ott van az identifikciós játék. 15-én lezárul a forduló. Nem tehetem meg a játékostársakkal, hogy az összegzést nem közlöm, és erre a Blogtéren fel nem hívom a figyelmüket. (És a folytatásról - vagy annak elmaradásáról is értesítenem kell őket.)

No és persze itt vannak nyájas olvasóim, akiket szintén nem hagyhatok el szó nélkül, el kell őket igazítanom, hogy hova jöjjenek majd utánam. A cihelődésben - bár Prosperó nagylelkű ajánlatát nem veszem igénybe - meg kell pár technikai dolgot oldanom, hogy könnyen rám találjanak.

Meg aztán köszönetet is szeretnék mondani. Én úgy tapasztaltam, hogy a blogtéri mérvadó szerzők ebben a vitában inkább énmellettem álltak, s nem a Blogtér vezetői mellett, még ha többen az én túlreagálásaimat is bírálták, egyes dolgokban nem is értettek velem egyet. Talán nem sértődnek meg a többiek, ha nem veszek sorra mindenkit (jaj, már nagyon unom azokat a kommenteket állandóan újraolvasni), itt most csak EL Lobó - A farkas, Bajla, Pizsama von Flanel, Mark'yhennon és Goldmund véleményére utalok (tényleg bocs a többiektől!). Jellemzőnek érzem, hogy nagyjából még azok is nekem adtak igazat, akikkel korábban csúnyán összeakasztottam a bajszomat (Szamárfül, Kósza).

Külön köszönöm Kornis Mihály vitriolos hangú posztját - ő az alapkérdésben ad nekem igazat, és sokkal-sokkal élesebben bírálja Para-Kovácsot és futtatását, mint én. Kíváncsi vagyok: neki is beszólt Vikto, hogy öcsém, találj ki inkább valami eredetit? Neki is szemére vetette Mutant, hogy ne pattogjon, mert a Blogtér őalá is ingyen teszi oda a deszkát? Neki is odavetette Prosperó, hogy ha nem ért egyet a Blogtér vezetőinek a szellemiségével, akkor korrekten távozzon?

Egyáltalán: úgy érzem, a végére kell járnom annak, hogy vajon

egy ingyenes blogszolgáltató vezető embereinek szabad-e és illik-e (jogi, morális, médiaetikai értelemben) letámadni az őket bíráló bloggert?

Ezt itt, a Blogtéren kell megtudnom, hiszen a konfliktus itt alakult ki. Arra láthatóan nem számíthatok, hogy a szolgáltatás vezető emberei nyilvánosan is megerősítsék (vagy akár megcáfolják) azt, amit magánlevélben részben vagy egészben elismertek, így csak olvasóimra, blogíró társaimra apellálhatok, hogy segítsenek eligazodni ebben a kérdésben és vagy erősítsenek, vagy ingassanak meg vélt vagy valódi igazamban.

Végül: úgy érzem, a Blogtéren való szereplésem közel 9 hónapja alatt bizonyos erkölcsi tőkére tettem szert (mi szerény szavak!), a nyilvánosság egy számomra fontos szegmensének a támogatását élvezem. Meglehet, mégsem okos dolog ezt szó nélkül és azonnal feladni.

Azt hiszem, ha nem tilt ki a Blogtér, akkor pár napig még elcihelődöm.

Hamarosan következik : levelem Prosperónak

______________________

teszt.jpgMint olyan valakinek, aki már figyel a weboldali keresőmarketing szempontokra, nagy veszteséget jelentett a blogtér végleges megszünése 2012 ben. Ott vezetett blogjaimnak persze addig volt igazi értéke, amíg gondoztam őket, de nagy archívumuk és nagyon sok bejövő link miatt ezek nagy linkerővel rendelkező weboldalak voltak, amelyeket felhasználhattam keresőoptimalizálási munkámban. A rendszer postjait ugyan többségükben kimentette más rendszerekbe, a tartalom tehát megmaradt, de támogatói háttér hiányában ezek az oldalak már nem vehették át korábbi szerepüket. Blog, szolgáltatás, laptop tartalom marketing

süti beállítások módosítása